Nieuwsbrief Implementatie 20 februari 2025

Een greep uit de onderwerpen in deze nieuwsbrief:  

  • Inschrijving Aandeslag-Trofee 2025 geopend!
  • website van Aan de slag met de Omgevingswet stopt 1 juli 2025
  • Pionieren met vallen en opstaan
  • Consultatie bij publiceren eerste omgevingsdocumenten

Inschrijving Aandeslag-Trofee 2025 geopend!

De inschrijving voor de Aandeslag-Trofee 2025 is geopend. Deze trofee zet inspirerende praktijkvoorbeelden in de schijnwerpers die bijdragen aan de uitvoering van de Omgevingswet. Deze voorbeelden laten zien hoe op basis van de doelstellingen en de instrumenten van de Omgevingswet wordt gewerkt aan een veilige en gezonde fysieke leefomgeving. Zet de uitreiking van de Aandeslag-trofee in de agenda. Op 3 juli 2025 gaat de prijs naar de winnaar. Inschrijven voor de Aandeslag-Trofee 2025 kan tot uiterlijk 31 maart 2025.

Meer informatie                                                                         Aanmelden

Nieuws over het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO)  

Verandering in Vergunningcheck voor werkzaamheid zonnepanelen vanaf 21 februari
Vanaf vrijdag 21 februari veranderen in de Vergunningcheck van het Omgevingsloket de vragen van het Rijk voor de werkzaamheid ‘Zonnepanelen of zonneboiler plaatsen of vervangen’. Dit komt omdat sinds 1 januari 2025 er voor de technische bouwactiviteit geen vergunningplicht meer is voor deze werkzaamheid. Initiatiefnemers krijgen daarom vanaf 21 februari geen vragen meer van het Rijk over zonnepanelen en zonneboilers. En is de uitkomst van de Vergunningcheck altijd vergunningvrij voor de technische bouwactiviteit.

Verandering LVBB bij validatie op datum inwerkingtreding omgevingsdocumenten
Bij de Landelijke voorziening bekendmaken en beschikbaar stellen (LVBB) is in januari één van de validaties voor omgevingsdocumenten veranderd. Het gaat om de controle op de datum waarop een besluit in werking treedt. Sinds maandag 27 januari mag deze niet verder in de toekomst liggen dan 90 dagen. Eerder was dit 180 dagen.

Release-informatie Regels op de kaart 14 februari beschikbaar
De releasenotes van Regels op de kaart voor de release van 14 februari zijn beschikbaar. De release staat sinds 14 februari live op alle omgevingen van het Omgevingsloket. Deze versie heeft 1 functionele wijziging en er zijn 3 problemen (bugs) opgelost.

Onderhoud DSO en Omgevingsloket
Er vindt regelmatig onderhoud plaats aan het Omgevingsloket en de andere onderdelen van het DSO. Zo zorgen we ervoor dat het Omgevingsloket goed werkt. Het onderhoud wordt zoveel mogelijk buiten kantoortijd gepland. In de onderhoudskalender ziet u een overzicht van het geplande onderhoud. Om automatisch op de hoogte te blijven, kunt u zich abonneren op de RSS-feed.

De website stopt op 1 juli 2025

Op 1 juli 2025 stopt de website Aan de slag met de Omgevingswet. Belangrijke informatie over de Omgevingswet of het DSO kunt u blijven volgen op www.iplo.nl. Stapsgewijs wordt informatie verplaatst naar deze website. Ga naar de pagina met antwoorden op veelgestelde vragen over het stoppen van de website.

Meer informatie

Pionieren met vallen en opstaan  

Wat eerder een overzichtelijk traject leek, bleek in de praktijk van het eerste projectbesluit een ingewikkelde puzzel - waarin juridische, technische en bestuurlijke werelden samenkwamen. Jean-Paul is juridisch-adviseur bij Rijkswaterstaat en deelt 3 geleerde lessen.

Nieuws voor gemeenten  

Parallel wijzigen omgevingsplan: terugkijken sessies en uitnodiging vragenuur
Op 24 januari en 7 februari organiseerde de VNG twee drukbezochte netwerksessies over het onderwerp ‘parallel wijzigen van het omgevingsplan’. Er werd ingegaan op zowel technische vraagstukken als vraagstukken van organisatorische en juridische aard. De gemeenten Pijnacker-Nootdorp, Veldhoven, Dordrecht en Arnhem vertelden over de proeven die zij uitvoerden en hoe ze in de praktijk nu omgaan met regievoering en transitiestrategie. De VNG toonde hoe zij als proef parallelle wijzigingen in de staalkaart konden verwerken. U kunt de sessies terugkijken.

Op 24 februari van 14.30 tot 16.00 uur organiseert de VNG een vragenuur over parallel wijzigen (de laatste van 3 vragenuren). Aanmelden is gewenst; u ontvangt dan een uitnodiging met de Teamslink. Ga naar het aanmeldformulier.

Workshop ‘Grip op de transitie van de planketen’: nog enkele plekken vrij op 8 april
Komende jaren staan gemeenten aan de lat voor de inrichting van de omgevingsvisie, programma’s en het nieuwe omgevingsplan. Om gemeenten te ondersteunen heeft de VNG de tool Grip op de transitie van de planketen ontwikkeld. 

Voor gemeenten die willen leren werken met Grip biedt de VNG basisworkshops aan. In gesprek met andere gemeenten doorleeft u voor welke keuzes uw organisatie staat en hoe de ene keuze gevolgen heeft voor de andere. Ook krijgt u handvatten mee om in uw eigen organisatie aan de slag te gaan met de tool. Ga naar het aanmeldformulier en meer informatie.

Consultatie bij publiceren eerste omgevingsdocumenten 
Gaat u aan de slag met de eerste publicatie van uw omgevingsplan en andere omgevingsdocumenten in het DSO? Meld u dan nu aan voor een online consultatie over het concept van uw publicatie. In een online gesprek van 1 tot 1,5 uur wordt met u een aantal belangrijke juridisch-technische punten gecheckt. Deze service wordt aangeboden door VNG en Aan de slag met de Omgevingswet. Ga naar het aanmeldformulier en meer informatie.

Bijeenkomsten 

12 maart MER slim inzetten bij omgevingsbeleid

13 maart Praktijkmiddag projectbesluit 

3 april Nationaal Congres Beheer Openbare Ruimte 2025

5 juni Lessons Learned bijeenkomst

EVENEMENTENAGENDA

Zelf ook de Nieuwsbrief Implementatie ontvangen in uw mailbox? Meld u dan aan!

 

Bron: Aan de slag met de Omgevingswet 21-02-2025