Nieuws 2022

NRP Academie, Sneak Preview op 21 juni

Dinsdag 21 juni aanstaande organiseren we een Sneak Preview voor de NRP Academie. Heb je een passie voor de bestaande gebouwde omgeving en wil je als professional in jezelf en in je vak investeren? Meld je dan aan voor de Sneak Preview. Deelname is gratis en het is dé kans om kennis te maken met de NRP Academie en andere potentiële cursisten.

Nieuwsbrief april 2022

Inhoud: Richtlijnen zijn zeer nuttig, ook voor het voeren van een gesprek\ Verduurzaming Groot Tuighuis – een mooie grote opgave Verduurzaming brandweerkazerne Dirk ERM op de Monumentenbeurs Afscheidsbijeenkomst Walter de Koning Zonnepanelen, installaties en monumenten, wat kan, wat kan niet?

Monument en overtreding. Handreiking voor gemeenten bij strafrechtelijke handhaving.

Deze handreiking is bedoeld om gemeenten op weg te helpen als zij overwegen om aangifte te doen van een overtreding van regels voor de bescherming van monumenten.

Kennisbijeenkomst ‘Verduurzaming in de praktijk’

ERM organiseert op verschillende locaties in het land kennisbijeenkomsten over restaureren en verduurzaming in de praktijk, gecombineerd met een locatiebezoek/rondleiding. De eerste bijeenkomst is op 12 april.

Nieuwsbrief Federatie Ruimtelijke Kwaliteit 59

De afgelopen week verscheen nr 59 van de nieuwsbrief van de Federatie Ruimtelijke Kwaliteit.

Bijeenkomst Platform Monumententoezicht ‘Zonnepanelen, installaties en monumenten’

Het verduurzamen van een monument omvat niet alleen het beperken van energieverlies door isoleren, maar steeds vaker ook het toepassen van zonnepanelen om een deel van de eigen energiebehoefte te dekken. Het wel of niet zichtbaar zijn van pv-panelen is niet langer een beslissend criterium, maar wel de mate waarin het beeld van het monument eventueel wordt verstoord. Wat is wel en niet toelaatbaar en hoe leg je dat juridisch afdwingbaar vast?

Gemeenten aan de slag met verduurzamen van monumenten

Een van de opdrachten van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) is het adviseren van gemeenten bij het verduurzamen van monumenten. Er zijn inmiddels goede voorbeelden van gemeenten die met dit thema aan de slag zijn. Zoals de gemeente Noordenveld, die monumenten in eigen beheer via een routekaart gaat verduurzamen. En de gemeente Rheden, waar ze sinds kort met een Duurzame Monumentencoach werken

Drie winnaars NRP Gulden Feniks 2021 en twee wildcards

Rijksbouwmeester Francesco Veenstra en Geurt van Randeraat (juryvoorzitter NRP Gulden Feniks) hebben vanmiddag de felbegeerde transformatie- en renovatieprijs uitgereikt

Christian Braak nieuwe directeur stichting ERM

Christian Braak (1976) treedt per 1 maart aan als directeur van de stichting Erkende Restauratiekwaliteit Monumentenzorg (ERM). Hij volgt daarmee Walter de Koning op die met pensioen gaat. Christian Braak was tot voor kort wethouder in Alkmaar met in zijn portefeuille onder meer Ruimtelijke Ordening, Duurzaamheid, Cultureel Erfgoed en Monumenten. Eerder was hij Beleidsadviseur bij de Federatie Ruimtelijke Kwaliteit.