De vernieuwde norm NEN 9997-1:2025 is gepubliceerd. Deze versie bevat gewijzigde paalklassefactoren voor verschillende paaltypen. De aanpassingen zijn gebaseerd op recente proefbelastingen en sluiten beter aan op de praktijk.
Duurzaamheidsambities zijn steeds vaker onderdeel van een gebiedsontwikkeling. Wat kun je doen om sneller grip te krijgen op wat haalbaar is in zo'n complex ontwikkelproces? Deze vraag stond centraal tijdens de sessie ‘waarde creëren met conceptueel bouwen’ op het Lente-akkoord Congres 2025..
Vanaf 1 juli 2025 verandert een aantal formulieren van het Rijk in het Omgevingsloket. Het Rijk verwerkt ieder kwartaal verbeterpunten en wetswijzigingen. Het overzicht met alle veranderingen is nu gepubliceerd.
De directie Dierlijke Agroketens en Dierenwelzijn van het ministerie Landbouw Visserij, Voedselzekerheid en Natuur wil de mogelijkheden verkennen voor het beperken van de maximaal toegestane omvang van brandcompartimenten in het dierenverblijf bij nieuwe en te verbouwen stallen.
In de nieuwsbrief voor gemeenten delen we nieuws en evenementen over gebouwd en groen erfgoed en geven we u meer informatie over verduurzaming en subsidies. Deel deze nieuwsbrief ook met collega's die betrokken zijn bij cultureel erfgoed binnen uw gemeente. Abonneren kan via dit aanmeldformulier.
Alle partijen die betrokken zijn bij het ontwerp, de bouw en het gebruik van een gebouw moeten gezamenlijk verantwoordelijkheid nemen voor de veiligheid van dat gebouw. Opdrachtgevers, uitvoerders, gebouweigenaren en hun adviseurs moeten hun vertrouwen in de veiligheid van het gebouw onderbouwen met aantoonbare controle van bijvoorbeeld tekeningen en berekeningen, zeker wanneer er op enig moment iets verandert aan een gebouw.
Op 28 mei 2025 is de Meicirculaire gemeentefonds gepubliceerd. Hierin is – zoals eerdere verwachtingen – opnieuw aandacht besteed aan de financiële ondersteuning voor de uitvoering van de Omgevingswet.
Komende Europese regelgeving over milieuprestaties van bouwmaterialen gaat uit van een berekening van ‘whole life cycle – global warming potential’. Betekent dat dat Nederland nu dan ook maar moet stoppen met de MPG-berekening? Of moet die juist benut worden voor de nieuwe berekening?
Met deze tweewekelijkse nieuwsbrief informeren we u over actuele ontwikkelingen rond het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO). We delen nieuws, release-informatie, en praktijkervaringen die relevant zijn voor professionals en overheden die met het DSO werken. Heeft u collega's voor wie onze nieuwsbrief ook interessant is? Stuur de nieuwsbrief door of verwijs hen naar onze aanmeldpagina
Branden waarbij zonnepanelen zijn betrokken, kunnen voor complexe vragen in de nafase zorgen. Denk aan messcherpe zonnecelscherven die kilometers verderop neerkomen, onduidelijkheid over wat daarmee moet gebeuren en wie waarvoor verantwoordelijk is. Om gemeenten, veiligheidsregio’s en andere betrokken partijen hierin te ondersteunen, heeft het NIPV samen met die partijen een praktische handreiking ontwikkeld voor deze nafase van branden met depositie van resten van zonnepanelen.
De implementatie van de Europese richtlijn EPBD IV op 29 mei 2026 leidt tot diverse aanpassingen binnen het Stelsel Energieprestatie van Gebouwen (EPG). Dit betreft onder andere wijzigingen in de wet- en regelgeving, de bepalingsmethode voor het energielabel (NTA 8800), beoordelingsrichtlijnen (BRL 9500-U en W en BRL 9501), opnameprotocollen (ISSO-publicatie 75.1 en 82.1) en softwaretoepassingen. Ook het energielabel zelf en het bijbehorende afschrift worden aangepast
Vandaag is de nieuwsbrief van 10 juni verzonden.
De onafhankelijke adviesgroep STOER (Schrappen Tegenstrijdige en Overbodige Eisen en Regelgeving) heeft vandaag haar concepteindrapport ter inzage gepubliceerd. Dit rapport markeert de afronding van het advies over het programma STOER dat als doel heeft sneller, meer en goedkoper woningen te bouwen. Daarbij is de adviesgroep nagegaan welke regels geschrapt, aangepast of beter toegepast kunnen worden. Belangstellenden krijgen de gelegenheid om tot en met dinsdag 17 juni 2025 te reageren op het concepteindrapport.
Samen maken we Nederland klaar voor de toekomst. Ruimtelijke ordening draait om de juiste balans: ruimte voor wonen, werken, natuur en infrastructuur in een leefbaar land. Met slimme keuzes en samenwerking tussen overheden, regio en andere partijen bouwen we aan een duurzame en prettige omgeving. Hoe dat gaat, ontdek je in deze nieuwsbrief.
Een greep uit de onderwerpen in deze nieuwsbrief: Stem op uw favoriete genomineerde voor de Aan de slag-Trofee 2025! Meld u aan voor de Schakeldag 2025 Het Ontwikkelaarsportaal gaat verhuizen Samen aan de slag met de energiewet De kanalen van AdS stoppen 1 juli 2025