Gemeenten kunnen vanaf 1 april 2025 weer budget aanvragen om bewoners die dat het meest nodig hebben te ondersteunen bij het isoleren van hun woning. Er is € 471 miljoen beschikbaar in de derde tranche van de lokale aanpak van het Nationaal Isolatieprogramma (NIP). Hiermee kunnen gemeenten minimaal 213.000 woningeigenaren en bewoners in gemengde Verenigingen van Eigenaars met slecht geïsoleerde woningen ondersteunen.
Vanaf 1 april 2025 verandert een aantal formulieren van het Rijk in het Omgevingsloket. Het Rijk verbetert onder andere vragen en voegt aansluitpunten toe voor gemeenten. Ook veelgebruikte formulieren veranderen, zoals de sloopmelding en de aanvraag en melding voor de technische bouwactiviteit. En een aantal indieningsformulieren voor het verplaatsen, ontgronden en opslaan van grond of baggerspecie.
Met de komst van de Wkb en de knip in de Omgevingswet is er in het proces van vergunningen en meldingen veel veranderd. Nu de Wkb ruim in jaar in werking is zijn er toch wel veel vragen en discussies over de bandbreedte van gevolgklasse 1, waarbij we in deze netwerkbijeenkomst ingaan op het soms wat grijze gebied tussen vergunningplicht of meldingsplicht
Vandaag is de nieuwsbrief van 26 maart 2025 verzonden.
Ook de Vereniging BWT Nederland is actief betrokken bij digiGO. DigiGo biedt momenteel opleidingen aan die ook zeer interessant zijn voor onze leden.
Op donderdag 19 juni 2025 vindt de Dag van de Constructeur plaats, hét kennis- en netwerkevenement voor constructeurs en andere bouwprofessionals. Het jaarlijkse evenement staat dit keer onder leiding van Marijke Roskam onder andere bekend van BNR Nieuwsradio.
Een greep uit de onderwerpen in deze nieuwsbrief: Doe mee en maak kans op de Aandeslag-trofee 2025 Aanpassingen formulieren Rijk in Omgevingsloket per 1 april Onderhoud DSO en Omgevingsloket Workshop ‘Grip op de transitie van de planketen’ op 20 mei: meld u nu aan Website van Aan de slag met de Omgevingswet stopt 1 juli 2025
In de nieuwsbrief voor gemeenten delen we nieuws en evenementen over gebouwd en groen erfgoed en geven we u meer informatie over verduurzaming en subsidies. Deel deze nieuwsbrief ook met collega's die betrokken zijn bij cultureel erfgoed binnen uw gemeente. Abonneren kan via dit aanmeldformulier.
Terugblikken op één jaar KB-stelsel In januari 2024 trad het KB-stelsel in werking, het stelsel van kwaliteitsborging voor het bouwen, met de TloKB als publieke toezichthouder. Eén jaar KB-stelsel leverde 1.446 projecten op die de instrumentaanbieders bij de TloKB bekendmaakten, die samen goed zijn voor 4.645 bouwwerken. 33 afgeronde projecten (59 bouwwerken) ontvingen van de kwaliteitsborger een verklaring van gerechtvaardigd vertrouwen dat het bouwwerk voldoet aan de regelgeving.
Minister Mona Keijzer heeft minimumeisen uitgewerkt voor de energieprestatie van huurwoningen en utiliteitsgebouwen zoals scholen en kantoren. Eigenaren van huurwoningen met een energielabel E, F of G moeten hun pand uiterlijk op 1 januari 2029 verduurzamen naar minimaal energielabel D. De eisen zijn een uitwerking van de in 2022 aangekondigde uitfasering van de slechtste energielabels. Bewoners en gebruikers van woningen en gebouwen krijgen hierdoor een lagere energierekening, terwijl eigenaren de waarde van het gebouw verhogen.
Het isoleren van spouwmuren kan voortaan makkelijker dankzij de innovatieve onderzoeksmethode eDNA. Vanaf 7 maart is deze methode als erkende maatregel opgenomen in de zogeheten Omgevingsregeling. Met de eDNA-methode kunnen isolatiebedrijven op een effectievere manier aantonen of vleermuizen in de spouwmuren aanwezig zijn. De minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening en de staatssecretaris van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur schrijven dit in de Kamerbrief verduurzaming gebouwde omgeving, die vandaag naar de Tweede Kamer is gestuurd.
Een greep uit de onderwerpen in deze nieuwsbrief: Komt uw project in aanmerking voor de Aandeslag-Trofee? Hoe maak je een omgevingsvisie werkbaar? Verandering in Vergunningcheck voor werkzaamheid zonnepanelen vanaf 21 februari 2025 Website van Aan de slag met de Omgevingswet stopt 1 juli 2025
Met beperkte financiële ruimte, arbeidsmarktkrapte en een opeenstapeling van maatschappelijke opgaven, kijken gemeenten reikhalzend uit naar oplossingen en taakverlichting. De interesse in AI en algoritmes is dan ook begrijpelijk. Met 2 publicaties biedt de VNG inzicht in een verantwoorde inzet hiervan.
Op donderdag 15 mei is het grote toezichthouders en handhaverscongres in De Kuip in Rotterdam. De inschrijving is geopend! Wilt u er bij zijn. Meldt u dan snel aan.