De milieuprestaties van hoogbouw zijn minder gunstig dan van woningen en appartementsgebouwen. Toch is hoogbouw noodzakelijk, en kan op gebiedsniveau bijdragen aan ambitieuze duurzaamheid. Hoe kan de milieuprestatie van hoogbouw beter, en welke regels diskwalificeren hoogbouw niet op voorhand? Lente-akkoord zocht het uit.
Met een instructieregel wil minister Mona Keijzer van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening (VRO) gemeenten verplichten om bewoning van recreatiewoningen onder voorwaarden toe te staan. Het kabinet wil hiermee huidige bewoners van recreatiewoningen zekerheid bieden over hun woonsituatie, zolang er een tekort is aan betaalbare woningen.
Minister Mona Keijzer van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening (VRO) heeft vandaag de Tweede Kamer geïnformeerd over de voortgang van onderzoeken en regelgeving op het gebied van brandveiligheid. Ook is de herziene Wegwijzer, met de meest recente inzichten over brandveilig bouwen met modulaire bouw, naar de Kamer gestuurd
De Europese norm NEN-EN 1992-1-1, ‘Eurocode 2: Ontwerp en berekening van betonconstructies - Deel 1-1: Algemene regels en regels voor gebouwen’, geeft de algemene eisen voor ontwerp en berekening van betonconstructies. In de nationale bijlage bij deze norm zijn de voor Nederland geldende waarden voor de nationaal bepaalde parameters vastgelegd. Hiermee kan worden aangetoond dat een bouwwerk het niveau van constructieve veiligheid bereikt zoals vereist in de Nederlandse bouwregelgeving.
Op agrarische bouwpercelen komt het veel voor dat op het bedrijf mest en/of voedersilo’s aanwezig zijn, of dat deze voor de bedrijfsvoering moeten worden geplaatst of gebouwd. In deze toelichting wordt uitgelegd hoe deze mest- en voedersilo’s kunnen worden gerealiseerd met of zonder vergunning. Hierbij is het belangrijk te weten dat per 1 januari 2024 de bouwvergunning zoals die onder de Wabo gold, onder de Omgevingswet is opgesplitst in een bouwtechnische en een ruimtelijke activiteit. En is per 1 januari 2024 de mest- en voedersilo minder vaak vergunningvrij.
Om de MBO-3 opleiding Handhaving, Toezicht en Veiligheid (HTV) af te kunnen ronden, moeten studenten stagelopen bij een gemeente. Maar het onderwijs singnaleert een ‘nijpend’ tekort aan stageplaatsen voor HTV-studenten waardoor zij hun opleiding mogelijk niet kunnen voltooien.
De biobased revolutie en daarmee ook het bouwen met hout is in volle kracht gearriveerd in het ‘brandlab’. Het aantal brandtesten aan bouwmaterialen vervaardigd met hout heeft de afgelopen jaren een vlucht genomen. En daarmee bedoelt Harm Leenders, Hoofd Peutz Laboratorium voor Brandveiligheid geen duikvlucht!
Voor gemeenten en waterschappen zijn er nieuwe verbeterpunten voor de toepasbare regels bij de bruidsschat. Het gaat om fouten in verwijzingen naar wetten.nl op een aantal plekken. En voor gemeenten zijn toelichtingen bij 2 verbeterpunten aangevuld.
Welkom bij IPLO Update DSO Dit is de eerste editie van de IPLO Update DSO. Met deze tweewekelijkse nieuwsbrief informeren we u over actuele ontwikkelingen rond het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO). We delen nieuws, release-informatie, en praktijkervaringen die relevant zijn voor professionals en overheden die met het DSO werken. Heeft u collega's voor wie onze nieuwsbrief ook interessant is? Stuur de nieuwsbrief door of verwijs hen naar onze aanmeldpagina.
ECB 2025 breekt records: meest gedownloade BBN-publicatie ooit
Bij het toevoegen van woningen door optoppen (of aanplakken, uitplinten en splitsen) is de parkeernorm vaak een groot obstak
Op 17 april heeft de Ministerraad ingestemd met het ontwerpbesluit tot wijziging van het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl). Dit besluit regelt de mogelijkheid tot het stellen van een maatwerkvoorschrift voor ingebruikname van een bouwwerk. Het ontwerpbesluit is ter voorhang aangeboden aan de beide kamers.
Minister Fleur Agema van Volksgezondheid, Welzijn en Sport maakte kennis met een delegatie van Binnenklimaat Nederland en Stichting Gezond Binnen. Tijdens de ontmoeting overhandigde Remi Hompe, voorzitter van Stichting Gezond Binnen, samen met Dorien Terpstra, voorzitter van Binnenklimaat Nederland, het manifest ‘Ieder mens heeft recht op een gezond binnenklimaat!’. Het manifest benadrukt het belang van structureel beleid voor gezonde binnenlucht in zorginstellingen, scholen en andere publieke gebouwen.
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) heeft het rekenmodel van de Uniforme Maatlat Gebouwde Omgeving (UMGO) vernieuwd. Versie 5.1 van de UMGO gebruikt de cijfers uit de laatste Klimaat- en Energieverkenning. Hiermee is de CO2-uitstoot van bijvoorbeeld elektriciteit nauwkeuriger te berekenen. Nieuw is ook dat waterstof als energiedrager is toegevoegd.
Houten elementen (Cross Laminated Timber, CLT) hebben duidelijke voordelen op het gebied van duurzaamheid, maar hoe zit het met brandveiligheid en gezondheid? De beste lijm op het gebied van brandveiligheid is de slechtste oplossing op het gebied van gezondheid. Hierdoor worden brandveiligheids- en gezondheidsadviseurs met een dilemma geconfronteerd.