Conceptrapport fase 1 van de adviesgroep STOER gepubliceerd

Op 2 april is het eerste conceptrapport van de adviesgroep STOER gepubliceerd. In het rapport een heel aantal adviezen op de regelgeving en procedures voor vergunningen te versnellen en goedkoper te maken. Een paar opvallende adviezen heb ik er even uitgelicht.

Op het gebied van schrappen van regels binnen het Besluit bouwwerken leefomgeving zijn de adviezen redelijk beperkt. Dit omdat het uitgangspunt is dat de voorstellen geen afbreuk mogen doen aan de veiligheid en gezondheid van woningen en de woonomgeving.

Als eerste wordt aangegeven dat er meer ruimte moet komen voor meer maatwerk en dan zonder eerst hiervoor toestemming te moeten krijgen van de minister. De adviesgroep constateerd dat de Omgevingswet al voldoende ruimte biedt om op specifieke punten te experimenteren met afwijken van de landelijke regelgeving, maar adviseert hier vooral meer en beter gebruik van te maken.

Voor wat betreft de technische bouwregelgeving wordt onder andere voorgesteld de huidige 2,60m plafonthoogte bij woningen te verlagen naar 2.50m, Steilere trappen toe te staan, de aangescherpte toegankelijkheiseisen m.b.t. drempels weer te schrappen, en het spuien in een geluidsluwe woning toe te staan. Verder wil de adviesgroep al weer af van de informatieplicht emissiereductie tijdens de bouw- en sloop en adviseerd zij ook de checklist veilig gebouwonderhoud uit het Bbl te schrappen.

Onder het hoofdstuk NEN-normen vinden we ook wel een paar interessante adviezen. Zo wordt geadviseerd om de strengere constructieve eisen ten opzichte van de Eurocodes, die zijn geregeld via de Nationale bijlagen terug te draaien, en adviseerd zij de nieuwe norm over daglicht niet vast te stellen.

De meest belangrijke adviezen over de NEN-normen zijn wel het advies om alle aangewezen normen gratis beschikbaar te stellen, en om deelname aan normcomissies gratis te maken. Iets waar wij als vereniging Bouw- en Woningtoezicht al heel lang voor pleiten. 

Ook welstand kent een stevig hoofdstuk in het adviesrapport waarbij kortgezegd de teugels bij advisering door de adviesgroep wel wat mogen worden aangetrokken.

Van geheel andere orde, maar ook een advies waar ik al eerder over schreef is het weer terugbrengen van de Lex silencio positievo. Waarover letterlijk in het rapport het volgende is opgenomen;

Gezien het grote belang bij afhandeling van aanvragen voor omgevingsvergunningen voor woningbouwprojecten binnen de wettelijke beslistermijn, beveelt de adviesgroep aan om de lex silencio positivo weer in te voeren voor regulier voorbereide omgevingsvergunningen voor (woning)bouwprojecten. Het gaat dan sowieso om de omgevingsplanactiviteit bouwen, de technische bouwactiviteit en de binnenplanse omgevingsplanactiviteit. Vanwege de benodigde ETFAL-afweging is de BOPA niet geschikt is voor de lex silencio positivo.

Dat legt nadrukkelijker het risico van overschrijding van de beslistermijn bij het bestuursorgaan in plaats van bij de aanvrager. Hoewel de van rechtswege verleende vergunning niet direct kan worden gebruikt (bekendmaking is vereist, er kunnen daarbij voorschriften aan de vergunning worden verbonden), heeft de aanvrager zo wel sneller een stevige voet tussen de deur. Het zal de gemeente aansporen om op tijd te beslissen.

Het is natuurlijk nu de vraag wat er met dit adviesrapport wordt gedaan, en hoe snel dit tot wijzigingen van de wet- en regelgeving zal gaan leiden. Wij blijven het vanuit de VBWTN in ieder geval op de voet volgen.

Lees hier het gehele rapport

 

Bron: Adviesgroep STOER 02-04-2025