Brandveilig bouwen met hout

De biobased revolutie en daarmee ook het bouwen met hout is in volle kracht gearriveerd in het ‘brandlab’. Het aantal brandtesten aan bouwmaterialen vervaardigd met hout heeft de afgelopen jaren een vlucht genomen. En daarmee bedoelt Harm Leenders, Hoofd Peutz Laboratorium voor Brandveiligheid geen duikvlucht!

Ook binnen de bouw wordt nagestreefd zo snel als mogelijk CO2-neutraal te zijn. Zo heeft de Rijksoverheid de doelstelling geformuleerd om in 2030 minstens 30 procent van de nieuwbouwwoningen met minimaal 30 procent biobased materialen te realiseren. Het bouwen met hout draagt substantieel bij aan deze doelstelling. Gebouwen worden steeds vaker gerealiseerd middels houtskeletbouw, CLT, gelamineerd-gevingerlast hout of er wordt houten gevelbekleding toegepast. Gesteld kan worden dat de biobased revolutie en daarmee ook het bouwen met hout in volle kracht is gearriveerd in het ‘brandlab’. In dit artikel delen we de ervaringen uit het Peutz Laboratorium voor Brandveiligheid.

Gebruikte testmethoden in Nederland

In Nederland is via verschillende normen vastgelegd welke prestaties bouwmaterialen en bouwproducten moeten hebben bij brand. Deze generieke benadering geldt dus ook voor bouwmaterialen en bouwproducten geproduceerd van of met hout.

De prestaties met betrekking tot brand worden aangetoond via de classificatie van de brandwerendheid van een constructie volgens EN 13501-2 en de classificatie van het brandgedrag van een materiaal volgens EN 13501-1. In Europa worden de prestaties bepaald door onafhankelijke brandlaboratoria die geaccrediteerd zijn volgens ISO/IEC 17025. Indien er van een bepaald type product een geharmoniseerde productnorm is aangewezen, dienen de testen ook door een door Europa genotificeerd testinstituut (Notified Body) uitgevoerd te worden.

Massief houten of gevingerlaste brandwerende deuren en ramen in de buitenschil zijn een goed voorbeeld, deze vallen sinds 2019 onder de productnorm EN 16034. Via het Besluit Bouwwerken Leefomgeving (Bbl) en meerdere NEN-normen worden de twee Europese classificatienormen aangestuurd die op hun beurt verwijzen naar Europese beproevingsmethodes.
De in elkaar grijpende en naar elkaar verwijzende wetten, regels en normen maken het aantonen dat het gebouw met alle producten voldoet soms zeer complex. In de tabel zijn de meest relevante normen opgesomd waarnaar in dit artikel wordt verwezen.

Lees hier het hele artikel.

Bron: Brandveilig.com 19-05-2025