Nieuwsbrief Implementatie 5 juni 2025
Een greep uit de onderwerpen in deze nieuwsbrief:
- Stem op uw favoriete genomineerde voor de Aan de slag-Trofee 2025!
- Meld u aan voor de Schakeldag 2025
- Het Ontwikkelaarsportaal gaat verhuizen
- Samen aan de slag met de energiewet
- De kanalen van AdS stoppen 1 juli 2025
Stem op uw favoriete genomineerde voor de Aan de slag-Trofee 2025!
Breng vanaf volgende week een stem uit op uw favoriete genomineerde. Uit alle inzendingen zijn 9 genomineerden uit 3 categorieën geselecteerd. Wie van de 9 genomineerden is uw favoriet? Laat het weten door uw stem uit te brengen! Dit kan tot uiterlijk 27 juni.
Nieuws over het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO)
Release-informatie Regels op de kaart beschikbaar voor releases mei
De releasenotes van Regels op de kaart voor de releases van mei 2025 zijn beschikbaar. Deze releases bevatten onder andere tooltips die nieuwe gebruikers krijgen bij hun eerste bezoek aan Regels op de kaart.
Release-informatie DSO beschikbaar voor releases versies PI-34.3 en PI-34.4
Op 8 mei en 3 juni waren de releases van versies PI-34.3 en PI-34.4 van het DSO. Release PI-34.3 bevat alleen technische wijzigingen waar gebruikers niks van merken. Vanaf release PI-34.4 is het mogelijk om e-mailbestanden (.eml en .msg) toe te voegen als bijlage in de Samenwerkfunctionaliteit.
Nieuwe verbeterpunten bruidsschat gemeenten en waterschappen
Voor gemeenten en waterschappen zijn er nieuwe verbeterpunten voor de toepasbare regels bij de bruidsschat. Het gaat om fouten in verwijzingen naar wetten.nl op een aantal plekken. Voor gemeenten is er nog een ander verbeterpunt. Ook zijn toelichtingen bij 2 verbeterpunten aangevuld.
Grote veranderingen in Vergunningcheck voor technische bouwactiviteit vanaf 1 juli 2025
Vanaf 1 juli 2025 verandert een aantal formulieren van het Rijk in het Omgevingsloket. Voor de technische bouwactiviteit is er een grote verandering in de Vergunningcheck. Het Rijk splitst het vragenformulier op in 23 kleine formulieren. Dit heeft ook gevolgen voor de indieningsformulieren van de aanvraag, melding en informatie.
Onderhoud DSO en Omgevingsloket
Er vindt regelmatig onderhoud plaats aan het Omgevingsloket en de andere onderdelen van het DSO. Zo zorgen we ervoor dat het Omgevingsloket goed werkt. Het onderhoud wordt zoveel mogelijk buiten kantoortijd gepland. In de onderhoudskalender ziet u een overzicht van het geplande onderhoud. Om automatisch op de hoogte te blijven, kunt u zich abonneren op de RSS-feed.
Meld u aan voor de Schakeldag 2025
Donderdag 26 juni is de Schakeldag in Den Bosch, het kennisevent van IPLO over de Omgevingswet en leefomgeving. Volg verschillende sessies, fris uw kennis op en ontmoet collega’s. Stel uw eigen programma samen en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.
De website, nieuwsbrief en LinkedIn stoppen
Op 1 juli 2025 stopt de website Aan de slag met de Omgevingswet. Belangrijke informatie over de Omgevingswet of het DSO vindt u op de website van het Informatiepunt Leefomgeving (IPLO). Ook het LinkedIn-kanaal en deze nieuwsbrief stoppen. Ga naar de pagina met antwoorden op veelgestelde vragen over het stoppen van de kanalen en waar u voor informatie terecht kunt na 1 juli.
Samen aan de slag met de energiewet
De Omgevingswet biedt kansen én uitdagingen voor de energietransitie. In vier werkgroepen zoeken we samen met VNG, netbeheerders en stedenbouwkundigen naar praktische oplossingen. Wilt u meedenken of meedoen? Bekijk hoe u kunt aansluiten bij deze samenwerking.
Nieuw op IPLO
Nieuwe pagina: Van wens naar verandering in het DSO
Benieuwd hoe de ingediende wensen van overheden, leveranciers en initiatiefnemers worden ontwikkeld tot functionaliteiten in het Omgevingsloket? Op de pagina Van wens naar verandering in het DSO leest u hoe het proces van analyseren, beoordelen en ontwikkelen van wensen eruitziet.
Toepasbare regels, de basis voor de regelanalist
Wilt u weten wat toepasbare regels precies zijn? Of waar een regelanalist allemaal rekening mee moet houden bij het maken van toepasbare regels? Op de vernieuwde pagina's Dit zijn toepasbare regels voor het Omgevingsloket en Toepasbare regels maken: de basis voor de regelanalist leest u er alles over.
Het Ontwikkelaarsportaal gaat verhuizen
De website Ontwikkelaarsportaal Omgevingswet krijgt een nieuwe domeinnaam https://developer.omgevingswet.overheid.nl. Maakt u gebruik van verwijzingen naar het Ontwikkelaarsportaal? Dan kunt u nu al starten met deze te vervangen door de nieuwe URL. Daarnaast blijven we werken aan een up-to-date Ontwikkelaarsportaal.
Nieuwe domeinnaam is al actief
Het Ontwikkelaarsportaal is nu onderdeel van de website Aan de slag met de Omgevingswet, dat gaat veranderen. Als u de nieuwe domeinnaam gebruikt, wordt u automatisch doorverwezen naar https://aandeslagmetdeomgevingswet.nl/ontwikkelaarsportaal. Uiterlijk 1 juli zal het Ontwikkelaarsportaal alleen nog te benaderen zijn op de nieuwe domeinnaam en vervalt de doorverwijzing.
Verwijzingen vervangen
Heeft u in uw webbrowser, uw documentatie of webpagina’s verwijzingen staan naar het Ontwikkelaarsportaal Omgevingswet, dan kunt u nu al starten met deze te vervangen door de nieuwe URL. Maakt u gebruik van RSS-feeds of wilt u hiervan gebruik gaan maken, dan kunt u die nu al aanmaken op de nieuwe URL.
• https://developer.omgevingswet.overheid.nl/actueel/evenementenagenda/
• https://developer.omgevingswet.overheid.nl/actueel/nieuws/
Op weg naar Ontwikkelaarsportaal 2.0
De inhoud van het Ontwikkelaarsportaal moet blijven aansluiten bij de ondersteuningsbehoefte van ontwikkelaars die werken met de DSO-LV API’s. Op weg naar “Ontwikkelaarsportaal 2.0” worden er in de loop van 2025 aanpassingen in het portaal doorgevoerd.
Nieuws voor gemeenten
Handreiking helpt gemeenten bij goed opdrachtgeverschap
Het is voor gemeenten en adviesbureaus soms zoeken hoe het beste samengewerkt kan worden aan ruimtelijke plannen. De nieuwe handreiking Goed opdrachtgeverschap helpt gemeenten bij het aanbesteden van opdrachten voor de omgevingsvisie en het omgevingsplan. Deze handreiking is ontwikkeld door de VNG en AdS, samen met enkele gemeenten en adviesbureaus.
Consultatie bij milieuregels in het omgevingsplan
Gaat u, samen met uw omgevingsdienst, aan de slag met de milieuregels in uw omgevingsplan? Meld u dan nu aan voor een online consultatie over het concept van uw milieuregels. Ter voorbereiding vindt eerst een intakegesprek plaats. De consultatie wordt u aangeboden door enkele omgevingsdiensten en wordt gefaciliteerd door de VNG.
Nog 1 Grip-workshop voor de zomerstop
Tijdens de Grip-workshop op 24 juni (de laatste voor de zomerstop) van de VNG krijgen gemeenten een duidelijker beeld van alle keuzes die ze moeten maken in de transitie van de planketen. Ook krijgen ze handvatten om in de eigen organisatie het gesprek hierover aan te gaan.
Netwerksessie 6 juni: Einde TAM-IMRO
Vanaf 1 januari 2026 is het niet meer mogelijk om TAM-IMRO te gebruiken voor het wijzigen van het omgevingsplan. Vanaf die datum moeten gemeenten hiervoor werken met STOP/TPOD. Op 6 juni is er een netwerksessie van het Netwerk omgevingsplan over het einde van TAM-IMRO en wat dit betekent voor gemeenten.
Leerervaringen publiceren omgevingsdocumenten met STOP/TPOD
VNG en AdS bieden gemeenten consultaties bij het publiceren met omgevingsdocumenten. Inmiddels hebben tientallen consultaties plaatsgevonden, onder meer over het wijzigen van het omgevingsplan en het publiceren van een omgevingsvisie met de technische standaard STOP/TPOD. Van de bevindingen en leerervaringen zijn nu videolessen gemaakt.
Bijeenkomsten
12 juni Provero Congres
Bron: Aan de slag met de Omgevingswet 06-06-2025