Online bijeenkomst Lessons Learned Werkplaatsen Omgevingswet op 16 november

Het programma Aan de Slag met de Omgevingswet organiseert op donderdag 16 november a.s. van 10.00 tot 12.00 uur voor de 7-de keer een online bijeenkomst Lessons Learned Werkplaatsen Omgevingswet.

De sessie geeft u een kijkje achter de schermen van 5 verschillende werkplaatsen die kortgeleden zijn afgerond of in een afrondende fase zitten. Bent u (ook) benieuwd wat een werkplaats anderen én wellicht uzelf kan brengen? U bent van harte welkom en misschien hoort u dingen waarmee ook ú aan de slag kan! Bent u erbij?

Hieronder een overzicht op hoofdlijnen.

Direct aanmelden

 Welke werkplaatsen doen hun verhaal?  

Eerste wijzigingsbesluit

In de werkplaats Eerste Wijzigingsbesluit is gewerkt aan de strategische keuze en de tekst van het eerste wijzigingsbesluit voor het omgevingsplan van gemeenten. Ook is het beproeven van het aanleveren van de wijziging aan de LVBB onderdeel geweest. Over dit en meer praat Melina Schouten u tijdens deze sessie u meer bij.

Bodemactiviteiten

Door de Omgevingswet verandert er veel voor de bodem. Dit vraagt om anders samenwerken. De regio Groningen heeft hier de afgelopen maanden mee geoefend. In de werkplaats zijn alle aspecten aan bod gekomen: hoe kunnen we de digitale dienstverlening verbeteren? Wat moeten bevoegde gezagen doen, zodat een melding 'op het juiste bureau' terechtkomt? Hoe ziet de samenwerking eruit? Welke regels willen we laten landen in het omgevingsplan? Priscilla van der Veen en Else Sneller delen het geleerde met de deelnemers en de opgeleverde 'bucketlist' over hoe u bodemactiviteiten in de geest van de Omgevingswet kunt behandelen.

Grip de verdieping - annoteren in de praktijk

Dit is een werkplaats voor gemeenten en planbureaus die aan het bouwen zijn aan een omgevingsplan. In deze werkplaats praat Wietske Weis u bij over de keuzes rondom annoteren. Of: hoe werken de verschillende opties in annotaties door in Regels op de kaart, de RTR en loketfuncties?

Leerkring Gezonde Leefomgeving

Het onderwerp gezondheid onder de Omgevingswet is nieuw. Er is nog weinig ervaring mee opgedaan. Deze werkplaats is een vervolg op de leerkring over het omgevingsprogramma en een verbreding van de leerkring programma Groen. Tijdens deze werkplaats hebben het Interprovinciaal Overleg (IPO), Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en het programma Aan de slag met de Omgevingswet handreikingen over de gezonde leefomgeving getoetst en opgesteld. Zodat hun achterban daar beter mee uit de voeten kan. In deze werkplaats hoort u van Jessica Ramaker en Puck Moll meer over hoe dit u kan helpen.

Bedrijfsleven

Sinds juni 2021 biedt het programma Aan de slag met de Omgevingswet DSO-werkplaatsen aan, waarbij deelnemers met realistische eigen cases oefenen. Het doel is kennismaken met het DSO-omgevingsloket en verbindingen tussen bedrijfsleven en overheden stimuleren. Sinds juni 2021 ontvingen we ruim 400 vragen, opmerkingen en bevindingen. Feiten en fabels zijn onderscheiden. En testbevindingen hebben geleid tot aanpassingen in het Omgevingsloket met als doel de gebruiksvriendelijkheid te verbeteren. In deze sessie vertelt Bouwine Lokkerbol over de opzet en geeft zij een terugkoppeling van de ervaringen en lessons learned uit deze werkplaats.

Graag tot ziens op 16 november!

U vindt deze informatie ook bij ons op de website. U kunt zich daar ook aanmelden.

Bekijk onze website en meld u aan

 

 
 

Bron: Aan de slag met de Omgevingswet 10-11-2023

Thema's: Omgevingswet

Tags: Omgevingswet