Brandrisico van in-gevel PV-panelen

Fotovoltaïsche panelen (PV) zijn een veelgebruikte toepassing bij het verduurzamen van gebouwen. Naast de toepassing van PV op daken, zie je PV ook steeds vaker terug in gevels. In-gevel PV-panelen zijn onderdeel van de constructie en daarmee worden nieuwe brandrisico’s geïntroduceerd.

Er is nog relatief weinig bekend over de brandrisico’s van in-gevel PV en de vraag is of het Bouwbesluit alle brandrisico’s afdekt. Om een inschatting te kunnen maken van deze risico’s, kan er gekeken worden naar de risico-subsystemen die relevant zijn voor in-gevel PV: beperk het ontstaan van brand, beperk de ontwikkeling van brand en beperk branduitbreiding.

Brandgedrag gebouwen met in-gevel PV

PV-panelen zijn onderdeel van de constructie en worden dan ook vaak dicht tegen de gevel geplaatst. Door de beperkte spouw is er weinig ventilatie mogelijk achter in-gevel PV-panelen, waardoor de temperaturen in de spouw hoog kunnen oplopen. Er is dan ook weinig energie nodig van een vonk ten gevolge van een defect aan een paneel om een brand te kunnen veroorzaken. Het toepassen van PV-panelen in vergelijking met ander gevelmateriaal zorgt in de basis altijd voor het vergroten van een brandrisico door het feit dat er een elektrotechnische installatie wordt toegepast. Daarnaast worden er vaak brandbare (isolatie)materialen gebruikt achter in-gevel panelen, die bij een potentiële brand mee kunnen gaan branden. Ondanks dat PV-panelen weinig brandbare massa bevatten, kunnen de vlammen, rook en warmte zich makkelijk via de panelen en via de spouw (schoorsteeneffect) verspreiden naar andere compartimenten. Ook conductie is een risico, omdat aluminium ophangsystemen van in-gevel panelen al snel structurele sterkte kunnen verliezen, met vallende (brandende) PV-panelen tot gevolg.

Lees hier het hele artikel

Bron: Brandveilig.com 25-09-2023