Consultatieronde voor NTA voor brandveiligheid in massieve houtbouw
Er is een publieke consultatieronde voor de Nederlandse Technische Afspraak (NTA) 6125, een nieuw normdocument voor brandveiligheid in massieve houtbouw.
Waarom de NTA 6125?
Met de groeiende populariteit van houtbouw als duurzaam alternatief voor traditionele bouwmethoden, groeit ook de behoefte aan duidelijke richtlijnen voor brandveiligheid. Hout is een brandbaar materiaal en de bestaande regelgeving houdt nog onvoldoende rekening met de specifieke vuurlast die massieve houtbouw met zich meebrengt. De NTA 6125 biedt daarom een set maatregelen om de risico’s te minimaliseren en tegelijkertijd ruimte te bieden voor innovatieve bouwmethoden.
Deze eerste versie van de NTA is bedoeld als uitgangspunt. Op basis van reacties uit de markt, onderzoek en praktijkervaring zal in 2026 een eventuele herziening volgen, waarbij het normdocument verder wordt aangescherpt.
Betrekken van belanghebbenden
De ontwikkeling van de NTA 6125 gebeurt op verzoek van het ministerie van VRO en is een samenwerking tussen bouwexperts, brandveiligheidsspecialisten en vertegenwoordigers uit de houtbouwindustrie. Voor NTA normdocumenten is een consultatieronde in het proces geen vereiste. Bij het ontwikkelen van normdocumenten is het betrekken van alle partijen een belangrijk uitgangspunt. Daarom is de conceptversie nu beschikbaar voor reacties, zodat alle belanghebbenden de mogelijkheid krijgen om feedback te geven.
"We hechten veel waarde aan de expertise en ervaring van alle stakeholders in de houtbouwsector. Daarom gaan we in gesprek om tot een afspraak te komen die zowel veiligheid als duurzaamheid in houtbouw stimuleert," aldus NEN consultant Annemieke Venemans. "De inzet is een evenwichtige NTA die praktisch uitvoerbaar is én bijdraagt aan brandveiligere houten gebouwen."
Consultatieperiode en bijeenkomst op 11 maart
Tot en met 15 april 2025 kunnen belanghebbenden hun inzichten en suggesties delen via normontwerpen.nen.nl. Daarnaast wordt op 11 maart een speciaal webinar georganiseerd waarin de NTA 6125 wordt toegelicht en waar vragen kunnen worden gesteld. Dit biedt een extra mogelijkheid voor betrokkenen om actief deel te nemen aan het proces, ook op afstand.
Vervolgstappen
Na de consultatiefase wordt de feedback beoordeeld. In 2025 start een tweede fase, waarin de aannames uit de eerste versie verder worden getoetst en het toepassingsgebied mogelijk wordt uitgebreid. Dit vervolgonderzoek wordt gecoördineerd door TNO, met betrokkenheid van de NEN-werkgroep.
Met de ontwikkeling van de NTA 6125 wordt een belangrijke stap gezet in het veilig en verantwoord stimuleren van houtbouw in Nederland. Belanghebbenden worden dan ook nadrukkelijk uitgenodigd om hun inbreng te leveren.
Meer informatie
Heeft u vragen of opmerkingen, dan kunt u contact opnemen met Annemieke Venemans, bouw@nen.nl
Bron: NEN 27-02-2025