Minister Keijzer wijzigt regels kwaliteitsborging voor bouwen

De ministerraad heeft op voorstel van minister Mona Keijzer van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening ingestemd met een wijzigingsvoorstel van het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl). Het voorstel past de regels voor kwaliteitsborging voor het bouwen aan. Daarin wordt geregeld dat gemeenten de bevoegdheid krijgen om bij nieuwe gebouwen, die op kleine punten afwijken van de technische bouwregels, het gebruik toch toe te staan. Dit kan alleen als de kosten van eventueel herstel van die kleine afwijkingen redelijkerwijs niet in verhouding staan tot de baten daarvan. Het voorstel is gisteren naar de Eerste en Tweede Kamer gestuurd.

Sinds 1 januari 2024 is de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) van kracht. Onderdeel van de regels voor kwaliteitsborging is dat een onafhankelijke kwaliteitsborger meekijkt met het ontwerp en de uitvoering van de bouw. Zodra blijkt dat de bouw volgens de regels is verlopen, verstrekt de kwaliteitsborger een verklaring dat het aannemelijk is dat de bouw aan de regels voldoet. Met deze verklaring meldt de opdrachtgever bij de gemeente dat de bouw is afgerond. Het kan voorkomen dat een verklaring niet kan worden afgegeven omdat er een kleine strijdigheid is met de regels. Om dan toch het bouwwerk te kunnen gebruiken, zijn de regels aangepast. Het wordt mogelijk voor gemeenten om via een maatwerkvoorschrift toe te staan dat ook zonder die verklaring een woning kan worden gereed gemeld. De wijziging is mede op verzoek van de Eerste Kamer en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten opgesteld.

Belang van de (toekomstige) eigenaar

Door het maatwerkvoorschrift van de gemeente krijgt een eigenaar de zekerheid dat het bouwwerk in gebruik mag worden genomen. Dat maatwerkvoorschrift is echter geen vrijwaring van aansprakelijkheid van de aannemer. De opdrachtgever kan alsnog kosten verhalen op de aannemer die de strijdigheid heeft veroorzaakt. Het maatwerkvoorschrift wordt geregistreerd bij het Kadaster, zodat ook toekomstige eigenaren of gebruikers kunnen nagaan op welke punten het bouwwerk niet voldeed aan de regels bij oplevering.

Deelleveringen

Het wijzigingsbesluit bevat daarnaast verschillende redactionele aanpassingen en verbeteringen. De belangrijkste gaat om het duidelijker beschrijven van de zogenoemde ‘deelleveringen’. Door de toevoeging van een derde lid aan artikel 2.21 Bbl wordt aangegeven dat zowel een bouwmelding als een gereedmelding uit meerdere bouwwerken kan bestaan. Bij projecten met meerdere woningen is het nu al mogelijk om voor alle woningen in één keer de bouwmelding te doen. Vervolgens kan per fase de gereedmelding voor een deel van de woningen in het project worden gedaan. Dit geeft vooraf duidelijkheid aan de opdrachtgever van de bouw.

Zie ook

Bron: Min. VRO 22-04-2025