Gemeenteambtenaren tot nu toe teleurgesteld in Omgevingswet
De teleurstelling onder gemeenteambtenaren over de Omgevingswet stapelt zich op. Integraal werken komt niet van de grond. De irritatie over de nieuwe plansoftware onder de wet is groot. Voor veel gemeenten is de complexe digitalisering een brug te ver.
De frustraties kwamen afgelopen donderdag naar boven op het congres ‘Grijp de kansen van de Omgevingswet’. De meerderheid van de zo’n 100 gemeenteambtenaren deed zijn beklag over de eerste praktijkervaringen met de wet. De kritiek was vooral gericht tegen directeur-generaal ruimtelijke ordening Marjolein Jansen van het uit de as herrezen departement van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening (VRO). Jansen is al sinds een aantal jaren belast met de invoering van de Omgevingswet, eerder bij het ministerie van Binnenlandse Zaken, en werd ten overstaan van het publiek geïnterviewd.
Integraal werken
Veel medewerkers van gemeenten gaven aan dat zij nog maar weinig vruchten plukken van de nieuwe wet, die nu zo’n 9 maanden van kracht is. Zo bespeuren de aanwezige gemeenteambtenaren nog weinig verandering in de vorm van snellere besluitvorming voor de gebiedsontwikkeling. Doel van de Omgevingswet is integraal werken. Ook de sociale en economische disciplines van de gemeente schuiven aan bij ontwikkelingsprojecten, niet alleen de medewerkers vanuit de fysieke leefomgeving. Deze beleidsterreinen ondervinden immers ook de gevolgen van ontwikkelingen, denk aan de bouw van woningen of windturbines. Voor gemeenten betekent dit dat medewerkers, die voorheen nooit iets met elkaar te maken hadden, elkaar voor het eerst op werkafspraken tegenkomen.
Bron: Gemeente.nu 03-10-2024