Nieuws maart 2024

Wob-/Woo-verzoek asbestsanering en werkbak aan kraan

Het vierde en laatste deelbesluit op een verzoek om informatie over het TNO-onderzoek ‘veilig asbestsanering op hoogte’ en over werkbakken die aan een hijskraan hangen is gepubliceerd. Het gaat om een verzoek op basis van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob).

Handreiking: Eenvoudig toepasbare biobased isolatiematerialen

Het Lente-akkoord is met een groep corporaties, ontwikkelaars en investeerders bezig met kennisontwikkeling en -deling op het vlak van biobased bouwen. De startpublicatie van deze groep is een handreiking over eenvoudig toepasbare biobased isolatiematerialen. Hierin worden de 5 meest laagdrempelig toepasbare materialen besproken.

Ingebruiknamebesluit Besluit bouwwerken leefomgeving

In dit besluit worden enkele wijzigingen aan het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl) aangebracht. De wijziging omvat het regelen van een ingebruiknamebesluit en een verduidelijking van de samenhang tussen de vergunningplicht en vergunningvrije bouwactiviteiten.

Omgevingsloket: formulieren bouw/sloopveiligheid en stikstof

Per 1 mei 2024 staan de vragen over bouw- en sloopveiligheid in een nieuw formulier in het Omgevingsloket. Dit geldt ook voor vragen over stikstofemissies. Zo zijn de informatieplichten voor bouw- en sloopwerkzaamheden apart in te dienen. Controleer als bevoegd gezag en omgevingsdienst de routering hiervan

Kamerbrief over de gevolgen van recente asbestbranden

Staatssecretaris Heijnen van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft op 13 maart een brief naar de Tweede Kamer gestuurd als antwoord op de vragen van het lid Van Kent (SP).

Gebouwd erfgoed - nieuwsbrief gemeenten 17, maart 2024

Inhoud: Start programma Erfgoed & Overheid Meerstemmig Monumentenbestand Opvolgers gezocht! Beurs monument Subsidienieuws Beheer en behoud van collecties in overheidsbezit Urban Heritage Strategies in War Time Uitgelicht Agenda

Nieuwsbrief 25 maart 2024

Vandaag is de nieuwsbrief verzonden

Factsheet 'De Wet kwaliteitsborging voor het bouwen: gevolgklassen'

Wanneer u wilt gaan bouwen moet u nu in veel gevallen een vergunning aanvragen bij de gemeente. Met de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) gaat dit veranderen.

Nieuwsbrief Implementatie 21 maart 2024

Inhoud: Nieuws voor gemeenten Oproep: deelname interviews Omgevingswet Oefenen Demonstratie WoW Portaal tijdens DSO Dinsdag Nieuws Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) Leveranciersdag DSO op 26 maart 2024 Bijeenkomsten

Omgevingsvisie: transitietermijn en technische standaard

Op 1 januari 2027 moeten gemeenten beschikken over een omgevingsvisie die voldoet aan de eisen van de Omgevingswet. De visie moet worden opgesteld en gepubliceerd met de technische standaard STOP/TPOD. Als het nodig is, kunnen gemeenten tot 1 januari 2025 gebruikmaken van de oude RO standaarden (IMRO).

Gemeente Almere helpt bij vervanging asbestdaken

Sinds 1 maart 2024 stelt gemeente Almere een subsidieregeling beschikbaar voor particuliere eigenaren met een asbestdak op hun woning. Met deze subsidie kunnen inwoners hun asbestdak vervangen voor een goed geïsoleerd dak.

Illegale asbestverwijdering

Bedrijven en particulieren die zich zorgen maken om asbest in hun pand of woning, tasten vaak volledig in het duister over regels. Vaak zijn ze, zonder dat ze het zelf weten, in overtreding en krijgen boetes die ze niet zagen aankomen.

Bouwregelgeving voor de brandveiligheid op Bonaire, Sint Eustatius en Saba

Wat is de huidige brandveiligheidssituatie in gebouwen op Bonaire, Sint Eustatius en Saba (de BES-eilanden)? Wat is het verschil met de Nederlandse situatie? Welke knelpunten ervaart het Brandweerkorps Caribisch Nederland (BKCN) bij zijn werkzaamheden in relatie tot risicobeheersing? En welke wensen heeft het korps? Het NIPV heeft dit onderzocht in opdracht van BKCN en adviseert een aantal verbeteringen.

Brandveiligheidsregels hogere bouw: graag meer risicogericht?!

Nederland bouwt in toenemende mate op grotere hoogte en met meer dichtheid. Het aantal gebouwen tussen de 20 en 70 meter neemt snel toe, maar de bestaande eisen blijven achter bij de extra risico’s die deze ontwikkeling met zich meebrengt. Federatie Veilig Nederland pleit voor een meer risicogerichte benadering binnen deze hoogtecategorie. Gebouwen van 69,5 meter zijn het meest risicovol door de opzet van de huidige regelgeving

BWT / VTH cursus Participeren is Communiceren via Kenneth Smit

De vereniging BWT-Nederland heeft samen met Kenneth Smit een cursus Participeren is Communiceren samengesteld

Rol en positie Brandweer in de wet Kwaliteitsborging voor het bouwen

Gebouwen moeten voldoen aan wet- en regelgeving. Daarom worden bouwplannen, voorafgaand aan de bouw, getoetst aan de regelgeving en wordt tijdens de bouw gecontroleerd of de eisen ook worden nageleefd. Sinds 1 januari 2024 is een deel van de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) in werking getreden.

Bouwkwaliteit in de Praktijk nr 2 2024

In de afgelopen periode is Bouwkwaliteit in de Praktijk 2 verschenen.

Kamerbrief over recente brand in Valencia en acties na Grenfell-brand in Londen

Minister De Jonge (BZK) informeert de Tweede Kamer over wat Nederland heeft gedaan op het terrein van brandveiligheid sinds de brand in de Grenfell woontoren in Londen (Verenigd Koninkrijk) in 2017. Aanleiding voor deze brief is de brand in een woongebouw in Valencia (Spanje) op 22 februari 2024.

Nationale aanpak funderingsproblematiek

Nederland heeft te maken met een omvangrijke funderingsproblematiek, zowel in stedelijk als landelijk gebied. Het probleem speelt op dit moment bij ongeveer 425.000 gebouwen. Deze gebouwen hebben al verzakkingsschade of krijgen daar tussen nu en 2035 mee te maken. Zonder preventieve maatregelen zal het aantal gebouwen met funderingsschade fors toenemen. Het totale schadebedrag kan oplopen tot € 54 miljard. Om te voorkomen dat de funderingsproblematiek ontaardt in een funderingscrisis stelt de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) in zijn advies ‘Goed gefundeerd’ een nationale aanpak funderingsproblematiek voor.

Algemene set indieningsvereisten Omgevingsloket aangepast

Sinds 9 maart zijn een aantal veranderingen zichtbaar in de algemene set indieningsvereisten in het Omgevingsloket. Het gaat om veranderingen bij vragen in stap 6 (Uw gegevens) en stap 7 (Verzoek indienen) van een aanvraag.

Aankondiging voornemen wijzigingen Bepalingsmethode

Voor de Bepalingsmethode milieuprestatie bouwwerken staat een aantal ingrijpende wijzigingen op stapel. De wijzigingen hebben gevolgen voor de berekening van de milieuprestatie (MKI en MPG). De komende tijd zullen wij in een reeks artikelen de wijzigingen beschrijven en de effecten ervan toelichten

Gesprek in Tweede Kamer over circulair bouwen

Sander Woertman, programmaleider Lente-akkoord, was o.a. namens NEPROM aanwezig tijdens een rondetafelgesprek circulair bouwen om de visies van de samenwerkende brancheverenigingen in te brengen.

De zesdedehands stacarvan als tijdelijke woning

Ik krijg momenteel veel vragen rond een tijdelijke woonunit (keet/stacaravan) bij een te bouwen of te verbouwen woning. En dan vooral of deze tijdelijke woonunit onder kwaliteitsborging valt. Om als woning onder kwaliteitsborging te vallen, kijken we uiteraard naar de activiteit bouwen.

Ontwikkeling NPR 6999: aanscherping eisen aan hoogbouwgevels

Sinds de brand in de Grenfell-toren in Londen in juni 2017 is er veel aandacht voor de brandveiligheid van gevels. In diverse landen staan gevels of gevelmaterialen ter discussie en worden of zijn de brandveiligheidsregels voor gevels aangescherpt. Ook in Nederland zijn er stappen genomen om de wetgeving aan te scherpen. Paul Hoondert en Rudolf van Mierlo werken aan de ontwikkeling van een richtlijn voor het testen van gevels op een grote schaal. In dit artikel beschrijven zij de reden voor aanscherping van de geveleisen en de ontwikkeling van grote schaal brandtesten waarmee de Nederlandse bouw in de komende jaren intensief te maken zal krijge

Wetsvoorstel Versterking regie volkshuisvesting naar Tweede Kamer

Het wetsvoorstel Versterking regie volkshuisvesting is vandaag naar de Tweede Kamer gestuurd. Deze wet zorgt ervoor dat overheden beter en sneller kunnen sturen op hoeveel, waar en voor wie we gaan bouwen. Het Rijk, provincies en gemeenten kunnen zo de regie hernemen op de volkshuisvesting en de woningbouwopgave in het bijzonder. Deze opgave is groot: van 2022 tot en met 2030 moeten we 981.000 nieuwe woningen bouwen, waarvan twee derde betaalbaar.

Nieuwsbrief 11 maart 2024

Vandaag is de nieuwsbrief verzonden

Emissiereductieplicht bij bouw- en sloopwerkzaamheden

Initiatiefnemers van bouw- en sloopwerkzaamheden zijn verplicht om maatregelen te nemen die de uitstoot beperken van stikstofverbindingen naar de lucht. In een handreiking staat hoe het bevoegd gezag de uitvoering kan beoordelen van deze emissiereductieplicht.

De geknipte recreatiewoning

Onder de Wabo was de recreatiewoning al geregeld in artikel 3 lid 2 bijl II Bor, en was deze als deze aan de voorwaarden van dit artikel voldeed, en hij paste binnen het bestemmingsplan vergunningvrij tot max 70m2.

Nieuwsbrief Implementatie 7 maart 2024

Inhoud: Een goede omgevingskwaliteit vereist beleid, vooroverleg én toetsing Nieuw op Iplo.nl Nieuws voor leveranciers en ontwikkelaars Oefenen Kansen en mogelijkheden van de Omgevingswet voor zon- en windprojecten Nieuws voor gemeenten Bijeenkomsten

De inschrijving voor het 3de Toezichthouders en Handhaverscongres VBWTN is geopend

Op een locatie met veel historie, namelijk de Mauritskazerne in Ede op loopafstand van het IC station Ede-Wageningen, vindt op donderdag 25 april voor de derde keer het VBWTN congres plaats speciaal voor toezichthouders en handhavers. Na de zeer geslaagde congressen van de afgelopen 2 jaren wordt wederom een zeer praktijkgerichte dag georganiseerd voor toezichthouders en handhavers met onderwerpen die specifiek op hun werk, taak en rol zijn toegesneden. Het programma voor deze dag is wederom samengesteld met toezichthouders en handhavers vanuit diverse gemeenten, met daarbij specifieke inbreng vanuit de Omgevingsdienst Vallei en de gemeente Den Haag.

Handboek helpt corporaties met biobased bouwen

Karo van Dongen overhandigde namens de Brabantse Houtbouw Lente-corporaties het nieuwe handboek ‘Woningbouw in hout’ aan Martin van Rijn, voorzitter Aedes. Het handboek helpt corporaties die gaan bouwen in hout en andere partijen die interesse hebben in woningbouw in hout.