Nieuws november 2024

Belangrijke wijzigingen BBL gepubliceerd in Staatsblad 2024, 368

Op 25 november is het Staatsblad 2024-368 gepubliceerd. Hiermee zijn een aantal reparaties en wijzigingen aangebracht in de regels voor het bouwtechnisch bouwen. Wijzigingen zijn aangebracht in de artikelen 2.25, 2.26 en 2.27 waardoor bruggen, inpandige constructieve wijzigingen, het plaatsen van zonnepanelen boven de 5m en een aantal andere wijzigingen zijn aangebracht. Ook is het toepassingsbereik voor de Omgevingsplanactiviteit aangepast, en geldt deze nu de bouwactiviteit en het in stand houden en gebruiken van het bouwwerk. Deze treden in werking per 1 januari 2025. Daarnaast zijn er een aantal bouwtechnische wijzigingen opgenomen in dit Staatsblad die later (1 juli 2025) in werking treden. Dit zijn dus echt belangrijke wijzigingen die je dus even goed moet bekijken!

Nieuwsbrief Implementatie 28 november 2024

In deze nieuwsbrief vindt u onder meer: Overzicht van rijksactiviteiten in het Omgevingsloket met bron in regelgeving Stedin bouwt aan ruimte voor stroom DSO ondersteunt 2 versies van STAM niet meer in 2025 Bijeenkomsten november & december

Reactie op adviesaanvraag reparatie Kadasterwet

De VNG heeft een reactie gegeven op het conceptwetsvoorstel voor de reparatie van de Kadasterwet. Uit onze analyse blijkt dat de meeste voorgestelde wijzigingen slechts beperkte impact zullen hebben op gemeenten. Toch zien we kansen voor verbetering en signaleren we enkele aandachtspunten.

DSO ondersteunt 2 versies van STAM niet meer in 2025

De Standaard aanvragen en meldingen (STAM) helpt bij het afleveren van vergunningaanvragen en melding bij overheden. Vanaf januari 2025 ondersteunt het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) versie 3.0 niet meer. Vanaf juli 2025 ondersteunt het DSO ook versie 4.0 niet meer.

Alleen noodzakelijke informatie opvragen bij aanvrager BOPA

Bij een aanvraag voor een omgevingsvergunning voor een buitenplanse omgevingsplanactiviteit (BOPA) kan het bevoegd gezag aan de aanvrager specifieke informatie vrage

Brandbestrijding in hoogbouw

In regio Rotterdam-Rijnmond verschijnen steeds meer hoge gebouwen. Brandbestrijding in hoogbouw is vaak complexer dan in reguliere werk- of woongebouwen. Daarom heeft de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond (VRR) een handboek ontwikkeld voor iedereen die betrokken is bij brandbestrijding in hoogbouw hoger dan 70 meter. Tijdens een grote oefening eind juni in De Rotterdam werd het handboek aan de media gepresenteerd.

Jaarlijks verslag CO-stelsel gepubliceerd

Minister Keijzer (VRO) heeft op 19 november de evaluatie van het wettelijk stelsel 'certificering werkzaamheden aan gasverbrandingsinstallaties' (CO-stelsel) aangeboden aan de voorzitter van de Tweede Kamer. Het eerste jaarlijks verslag van de TloKB over het CO-stelsel is betrokken bij deze evaluatie. De TloKB heeft dit verslag op 27 juni aan de minister aangeboden. U kunt nu dit verslag op onze site raadplegen.

Evaluatie CO-stelsel: kwaliteit en veiligheid verbeterd

De kwaliteit van werkzaamheden aan gasverbrandingsinstallaties is verbeterd door het nieuwe CO-stelsel (koolmonoxidestelsel), zo blijkt uit een evaluatie. Belangrijke conclusie is ook dat het stelsel nog te kort bestaat om goed onderbouwde uitspraken te kunnen doen over de effectiviteit ervan. Het nieuwe stelsel is sinds 1 april 2023 volledig in werking en regelt onder meer dat alleen gecertificeerde installatiebedrijven werkzaamheden mogen uitvoeren aan gasverbrandingsinstallaties, zoals cv-ketels, geisers en gashaarden/-kachels. Dit verbetert de veiligheid en reduceert bijvoorbeeld de kans op ongelukken met koolmonoxide. Minister Mona Keijzer van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening (VRO) stuurde de evaluatie vandaag naar de Tweede Kamer

SPUK Versnelling natuurinclusief isoleren kan en moet beter

Na-isolatie van gebouwen mag niet ten koste gaan van beschermde dieren. Om natuurinclusief isoleren te versnellen stelt het rijk geld beschikbaar. Met de tweede tranche kunnen alle gemeenten hierop aanspraak maken. De VNG ziet mogelijkheden om de regeling beter te laten aansluiten op de lokale uitvoering.

Nieuwe vragen en antwoorden omgevingsplan

Begin deze maand zijn nieuwe veelgestelde vragen en antwoorden over het omgevingsplan gepubliceerd. Deze vragen worden voortdurend aangevuld op basis van binnengekomen vragen.

Essentiële Controlepunten Brandveiligheid 2025 verschenen

De 2025 editie van ‘Essentiële Controlepunten Brandveiligheid’ is verschenen. De uitgave maakt duidelijk waarop je bij het bouwen, verbouwen en beheer van gebouwen in ieder geval moet letten wat betreft de brandveilige bouwmaterialen, constructies en rookbeheersing systemen.

Antwoorden vragen voorhang ontwerp Verzamelbesluit Omgevingswet IenW milieu 2025

Staatssecdretaris Jansen (Openbaar Vervoer en Milieu) geeft antwoorden op vragen over het ontwerp van het Verzamelbesluit Omgevingswet IenW milieu 2025. De vaste Tweede Kamercommissie voor Infrastructuur en Waterstaat (IenW) had de vragen gesteld.

Nieuwsbrief 20 november 2024

Vandaag is de nieuwsbrief verzonden.

Bouwen met kwaliteit 1

Vandaag is de eerste "Bouwen met Kwaliteit" verschenen

Campagne ‘Stop CO-vergiftiging’ weer gestart

In samenwerking met de Nederlandse Brandwonden Stichting en Brandweer Nederland is het ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening ook dit jaar weer de campagne ‘Stop CO-vergiftiging’ gestart. Deze campagne wijst mensen op de gevaren van koolmonoxidevergiftiging en op de wettelijke verplichting voor huiseigenaren om voor onderhoud, reparatie en installatie van een cv, geiser of gashaard/-kachel een CO-vrij gecertificeerd bedrijf in te schakelen.

Energietransitie vernieuwd en uitgebreid

De informatie over de energietransitie is onlangs helemaal vernieuwd en aangevuld met extra inhoud. Zo is er nu een pagina waarin beschreven staat hoe de omgevingswetinstrumenten handvatten bieden bij de energietransitie.

Nieuwsbrief Implementatie 14 november 2024

In deze nieuwsbrief vindt u onder meer: Nieuwe verbeterpunten bruidsschat gemeenten Nieuw overzicht veranderingen in werkzaamheden Omgevingsloket: elke vraag op de juiste plek IKT met gemeente Rotterdam

Nieuwe handreiking voor doelgerichte brandveiligheid voor gebouwen

Doelgerichte brandveiligheid is een aanpak om de mate van brandveiligheid te bepalen voor situaties waarin regels en voorschriften niet passend of toereikend zijn. Het NIPV publiceert de komende tijd een serie publicaties over doelgerichte brandveiligheid. De handreiking die nu is verschenen is een hulpmiddel om doelgerichte brandveiligheid toe te passen op gebouwen

Inbreng debat Vergunningverlening toezicht en handhaving

De Tweede Kamer voert 12 november een debat over vergunningverlening, toezicht en handhaving. De VNG geeft de Kamer namens gemeenten enkele aandachtspunten mee over het VTH-stelsel

Website InfoMil vanaf 11 december uit de lucht

De website infomil.nl stopt vanaf woensdag 11 december 2024. De informatie is onderdeel geworden van de website van het Informatiepunt Leefomgeving (IPLO).

MPG en Industrieel Bouwen: the next step

Een nieuwe whitepaper geeft handvatten om de milieuwinst van industrieel bouwen te maximaliseren. Inclusief aanbevelingen aan de overheid om de MPG-bepalingsmethode hierop aan te passen.

Stevige brief van Eerste Kamer over verbouw binnen de Wkb

Op 30 oktober heeft de Eerste Kamer een brief aan de minister gestuurd met onder ander de vraag of de minister bereid is verbouw geheel in te trekken en niet in werking te laten treden.