De norm NPR 5272: Geluidwering in gebouwen, die aanwijzingen biedt voor de toepassing van het rekenvoorschrift voor de geluidwering van gevels op basis van NEN-EN 12354-3, is nu geopend voor commentaar. De deadline voor het indienen van commentaar is vastgesteld op 24 september 2024.
Inhoud: Voordelen van het stellen van science-based duurzaamheidsdoelen Zomerschool tilt kennis over circulair bouwen naar hoger niveau Biobased voorbeeldwoning in Nieuwehorne
In deze nieuwsbrief vindt u onder meer: Plannen voor ontwikkeling DSO in 3e kwartaal 2024 Vraaggroepen in toepasbare regels gebruiken 4 tips voor participatie: van meedenken naar meebeslissen
In deze editie van de nieuwsbrief over gebouwd erfgoed voor gemeenten delen we nieuws en evenementen uit het erfgoedveld en geven we u meer informatie over verduurzaming en subsidies.
Brandveiligheid is in beweging. De bevolking vergrijst en het aantal thuiswonende zorgbehoevenden neemt toe. De energietransitie is in volle gang en gebouwen moeten energiezuinig en duurzaam zijn. Daarnaast ligt er een enorme woningbouwopgave. Dit alles leidt tot nieuwe brandveiligheidsrisico’s die de traditionele aanpak van regelgerichte brandveiligheid onder druk zetten. Er is een andere, doelgerichte aanpak nodig, zegt lector Brandveiligheidskunde Lieuwe de Witte.
Vanaf woensdag 24 juli 2024 ondersteunt het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) versie 5.0 van de Standaard aanvragen en meldingen (STAM). Deze update, onderdeel van release PI-31.2, introduceert belangrijke verbeteringen en nieuwe mogelijkheden voor het indienen van verzoeken via het Omgevingsloket.
De uitgave Essentiële Controlepunten Brandveiligheid is gratis te downloaden via onderstaande link en wordt jaarlijks geactualiseerd uitgebracht om bij te dragen aan de borging van wettelijke eisen brandveiligheid in gebouwen. De uitgave wordt door Brandweer Nederland, Vereniging Bouw & Woningtoezicht Nederland en BBN Brandveilig Bouwen Nederland gezamenlijk gepubliceerd.
Met de komst van de Omgevingswet hebben gemeenten meer mogelijkheden om omgevingsveiligheid op lokaal niveau, in een omgevingsplan, te regelen. Het NIPV schreef een handreiking voor iedereen die betrokken is bij het maken van een omgevingsplan. Centraal in de uitgave staan een analyse van de relevante regelgeving en een stappenplan voor het opstellen van planregels over omgevingsveiligheid.
Minister Keijzer (VRO) informeert de Tweede Kamer over de voortgang van de implementatie van de Omgevingswet op basis van de ervaringen in het tweede kwartaal van 2024. Eenzelfde brief is ook aan de Eerste Kamer gestuurd.
Als je een bouwwerk in gevolgklasse 1 gaat bouwen, is voor nieuwe aanvragen vanaf 1 januari 2024 het inschakelen van een kwaliteitsborger en een melding technische bouwactiviteit verplicht. Onder gevolgklasse 1 vallen bouwwerken met beperkte gevolgen als er iets mis gaat, bijvoorbeeld grondgebonden woningen en kleine bedrijfspanden. Maar wat als je een combinatie bouwt van bijvoorbeeld een winkel (gevolgklasse 2 of hoger) en een woonhuis?
Om de werking en effecten van de Omgevingswet en de Wet kwaliteitsborging bouw (Wkb) de komende jaren te kennen, is monitoring van belang. De VNG heeft op verschillende onderwerpen monitoring opgesteld en de uitvraag over kwartaal 1 is in april gestart. Van deze uitvraag is de rapportage nu beschikbaar.
In deze nieuwsbrief vindt u onder meer: Veranderingen in het Omgevingsloket voor opslag van grond en baggerspecie Webcollege over toepassing van mer-beoordeling Nieuw overzicht veranderingen in werkzaamheden juni 2024 Bijeenkomsten in september
De afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft een praktische uitleg gegeven aan het overgangsrecht voor lopende handhavingsprocedures. De afdeling heeft bij haar uitspraak van 3 juli 2024 een handig stroomschema gepubliceerd.
Inhoudsopgave: Subsidieloket isolatie van woningen opent voor gemeenten Verbouwstromen Nieuwsberichten verduurzaming Internetconsultatie Regeling specifieke uitkering ontzorgingsprogramma maatschappelijk vastgoed DUMAVA: budget beschikbaar voor nieuwe subsidie-aanvragen Verduurzaming Rijksvastgoed vanuit het klimaatfonds
Stichting NMD kondigt een viertal wijzigingen aan middels het wijzigingsblad amendement 4 bij Bepalingsmethode 1.1 dat vanaf 1 juli 2024 vigerend wordt. Dit wijzigingsblad heeft van 1 maart 2024 tot 12 april 2024 ter consultatie gelegen. Met uitzondering van onderdeel D, ‘Toevoeging nieuw hoofdstuk Energiedrager’. Dit heeft in maart 2023 al ter consultatie gelegen.
OLO en AIM zijn gestopt Vanaf 1 juli 2024 zijn Omgevingsloket online (OLO) en Activiteitenbesluit Internet Module (AIM) niet meer beschikbaar.