Recent verscheen de vierde Nieuwsbrief Asbest van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.
De Omgevingswet en daarmee het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl) en de Omgevingsregeling (Or) zijn per 1 januari 2024 in werking getreden. Op 1 januari 2025, 1 juli 2025 en 1 januari 2026 vinden wijzigingen in het Bbl plaats. Daarnaast staan andere wijzigingen gepland. Ook zijn er geplande wijziging vanaf 2026 die gedeeld zijn tijdens de Woontop2024. Hierna volgt een overzicht van de belangrijkste wijzigingen, eventuele redactionele redenen en ongeschikte wijzigingen worden niet behandeld
De internetconsultatie over de voorgestelde wijziging van het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl) is gestart. Er komen aanvullende regels voor het aanbrengen van purschuim bij de isolatie van woningen. Ook worden de regels voor verplaatsbare woningen (flexwoningen) met nieuwbouwkwaliteit vereenvoudigd. Verder komt er een verruiming van de regels voor het vergunningvrij plaatsen van buitenunits zoals warmtepompen. De voorgestelde wijzigingen dragen bij aan het versnellen van de woningbouwopgave en het vereenvoudigen van de verduurzaming van woningen
Minister Keijzer (VRO) informeert de Tweede Kamer over permanente bewoning van recreatiewoningen. Zij wil personen die nu permanent in een recreatiewoning wonen, de zekerheid bieden dat zij daar in de toekomst kunnen blijven
Het artikel over de tijdelijke voorziening omgevingsbesluiten in het Besluit elektronische publicaties is aangepast. Dit is nodig met het oog op verlenging van het overgangsrecht voor tijdelijke alternatieve maatregelen.
Om de werking en effecten van de Omgevingswet en de Wet kwaliteitsborging bouw (Wkb) de komende jaren te kennen, is monitoring van belang. De VNG heeft op verschillende onderwerpen monitoring opgesteld. De rapportage met de uitkomsten van de derde ronde monitoring is nu beschikbaar.
Gemeenten kunnen gebruikmaken van tijdelijke alternatieve maatregelen (TAM) voor het omgevingsplan en het voorbereidingsbesluit als zij nog niet of niet voldoende kunnen werken met onderdelen van het DSO. Een aantal TAM wordt in 2025 verlengd.
Het vergunningplichtig verbouwen van gebouwen gaat voorlopig niet vallen onder de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb). Dat schrijft minister Keijzer van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening (VRO) in een brief aan de Tweede Kamer. De minister gaat ook in op andere Wkb-onderwerpen.
In deze nieuwsbrief vindt u onder meer: Nieuwe verbeterpunten bruidsschat gemeenten (december 2024) Verken uw idee in het Omgevingsloket Vierdag Flevoland in teken van regionale samenwerking Interview: de Amersfoortse omgevingskamer Bijeenkomsten december
Om het stelsel van vergunningverlening, toezicht en handhaving (VTH) te versterken, zijn de juiste randvoorwaarden en financiering van belang. Dat schrijven we in onze inbreng aan de Tweede Kamer, voor het commissiedebat over het VTH-stelsel op 10 december.
In de nieuwsbrief voor gemeenten delen we nieuws en evenementen over gebouwd en groen erfgoed en geven we u meer informatie over verduurzaming en subsidies. Deel deze nieuwsbrief ook met collega's die betrokken zijn bij cultureel erfgoed binnen uw gemeente. Abonneren kan via dit aanmeldformulier.
Er is een bijgewerkte versie van de handreiking ‘De Omgevingswet: de Rijksoverheid doet mee met vergunningverlening, toezicht en handhaving’. Deze vervangt de versie van januari 2024 en is bedoeld om medewerkers bij gemeenten, waterschappen en omgevingsdiensten beter te ondersteunen.
Het Verzamelbesluit bouwwerken leefomgeving 2024 is op 29 november gepubliceerd in het Staatsblad. Op de website van het Informatiepunt Leefomgeving (IPLO) zijn de wijzigingen bijgewerkt.
In Nederland moeten tegen 2030 maar liefst 900.000 nieuwe woningen worden gerealiseerd. Naast nieuwbouw speelt ook het beter benutten van bestaande bebouwing een belangrijke rol. Een mogelijke oplossing hiervoor is ‘optoppen’, waarbij extra woonlagen worden toegevoegd aan bestaande gebouwen. Dit wordt gezien als een effectieve manier om de woningnood aan te pakken.
Het kabinet gaat woningeigenaren ondersteunen om problemen met de fundering van hun huis te herstellen of voorkomen. Hiervoor is de komende vier jaar € 56 miljoen beschikbaar. Het kabinet zet vooral in op verbetering van de informatievoorziening, praktische begeleiding van woningeigenaren en het verbreden van de mogelijkheden om een lening te krijgen voor herstel van de fundering.
Begin december is ‘Verken uw idee’ beschikbaar in het Omgevingsloket. Hiermee kunnen initiatiefnemers een idee indienen om te bespreken met de overheid. Uw gemeente bepaalt zelf of u deze aanvragen via het Omgevingsloket krijgt. U kunt nu bepalen of u deze optie aan wil zetten en beginnen met voorbereiden.
Minister Mona Keijzer van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening schrapt de door het vorige kabinet aangekondigde eis om bij nieuwbouw en ingrijpende renovatie verblijfsvoorzieningen te plaatsen voor beschermde diersoorten als de huismus, gierzwaluw en vleermuis. In het regeerprogramma is afgesproken om geen nieuwe duurzaamheidseisen te stellen aan woningbouw. Het schrappen van de eis is een voorbeeld van het door de minister geïntroduceerde programma STOER (Schrappen van Tegenstrijdige of Overbodige Eisen en Regelgeving).