In deze nieuwsbrief vindt u onder meer: Nieuwe releases van het DSO en Regels op de kaart De ketendag Omgevingswet Een terugblik op 2 jaar IKT
Al schrijvend en analyserend ontdekte ik dat we voor het versnellen van de nieuwbouw een nieuw instrument nodig hebben, om een lokale goedkeuring ook landelijk toe te passen. Hierdoor ontstaat de mogelijkheid van een snelle ‘copy paste’. In dit artikel vertel ik je over de mogelijke impact hiervan.
Vanaf 2024 is de Wet Kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) deels van kracht geworden. Daarmee komt de kwaliteitscontrole voor een deel van de bouwprojecten te liggen bij particuliere bedrijven.
Minister De Jonge (BZK) biedt de Eerste Kamer antwoorden op schriftelijke vragen over de ontwikkelingen in de implementatie van de Omgevingswet na haar inwerkingtreding aan.
In de afgelopen periode is Bouwkwaliteit in de Praktijk 5 verschenen.
Minister De Jonge ( BZK) biedt de Tweede Kamer het ontwerpbesluit tot wijziging van het Besluit bouwwerken leefomgeving aan voor het verder aanscherpen van de grenswaarde voor de milieuprestatie van woonfuncties en kantoorfuncties en het regelen van de grenswaarden voor de milieuprestatie voor andere gebruiksfuncties. Eenzelfde brief is ook aan de eerste Kamer gezonden.
De afgelopen 2 jaar is er door het huidige kabinet hard gewerkt aan een stevig fundament voor de realisatie van flexwoningen. Met flexwoningen, en het stelsel aan regelingen en ondersteuning om de realisatie van flexwoningen te versnellen, is met succes een nieuwe bouwwijze geïntroduceerd die ook steeds vaker wordt toegepast voor permanente woningbouw. Dit heeft in de afgelopen jaren geresulteerd in een groeiend aantal flexwoningen. De verwachting is dat er in 2024 ongeveer 8.300 flexwoningen worden gebouwd. In 2023 waren dit er nog zo’n 5.100 en in 2022 zo’n 3.400.
Om circulair te kunnen bouwen, heb je voldoende en kwalitatief goed circulair materiaal nodig. Dat is er nu nog niet. Daarom gaat een brede groep ketenpartijen samenwerken, onder regie van het ministerie van BZK. Ook Bouwend Nederland is hierbij betrokken. Deze samenwerkingsverklaring moet zomer 2025 leiden tot een bouwmaterialenakkoord. In de glasbranche is Vlakglas Recycling Nederland een goed voorbeeld van wat er mogelijk is
In het gemeentelijk domein leven al geruime tijd zorgen over de financieringsvorm van het VTH-apparaat - grotendeels door leges. De trend is, zeker met de komst van de Omgevingswet en Wkb, naar minder vergunningplicht en verschuiving van VTH-taken. De VNG en Vereniging BWT zijn een onderzoek hiernaar gestart.
Het Digitaal Stelsel Gebouwde Omgeving (DSGO) is klaar voor gebruik: op 18 juni wordt versie 1.0 van het afsprakenstelsel gelanceerd en wordt het DSGO officieel overgedragen aan de markt voor adoptie. Hiermee is een veilige, betrouwbare en gecontroleerde toegang tot digitale informatie vanuit de hele keten in de Ontwerp- Bouw- en Technieksector een flinke stap dichterbij.
Biobased bouwen neemt een vlucht in de Achterhoek. Lente-akkoord 2.0 ging op excursie met WAM& van Duren langs aansprekende voorbeeldprojecten. “Wat landelijk gebeurt, moet je regionaal sterk maken.”
In deze nieuwsbrief leest u onder meer: Tips van koploper-gemeente Pijnacker-Nootdorp Leertraject DSO professional Omgevingswet Nieuws over DSO, op IPLO en voor gemeenten Bijeenkomsten en events
In deze editie van de nieuwsbrief over gebouwd en groen erfgoed voor gemeenten delen we nieuws uit het erfgoedveld en geven we u meer informatie over subsidies en interessante bijeenkomsten. Deel deze nieuwsbrief vooral ook met andere collega's die betrokken zijn bij cultureel erfgoed binnen uw gemeente. Abonneren kan via dit online aanmeldformulier.
Vastgoedontwikkelaars BPD (regio Noord-West), Achmea Real Estate, Synchroon en het Rijksvastgoedbedrijf en bouwers Dura Vermeer (Bouw en Vastgoed), BAM (Bouw en Techniek), Heijmans (Woningbouw en Utiliteitsbouw) en de TBI-ondernemingen (Koopmans Bouwgroep, ERA Contour, Hazenberg en J.P. van Eesteren) gaan in de toekomst uitsluitend nog bouwen met CO2-arm beton. De partijen hebben gezamenlijk met het Betonakkoord een intentieverklaring uitgewerkt. Dinsdag 11 juni 2024 is de intentieverklaring ondertekend door de betrokken partijen, in het bijzijn van directeur-generaal Volkshuisvesting en Bouwen Chris Kuijpers.
Via een artikel op Linkedin van Wico Ankersmit, directeur van de vereniging BWT Nederland, over de wijzigingen in de regels over schuttingen via de Bruidsschat was veel te doen. Nu heeft het Ministerie van BZK op 1 juni via een zogeheten Vangnetregeling de regels voor de vergunningvrije schutting gewijzigd en is de plek van een vergunningvrije schutting gelijk gesteld met de lijn van het achtererfgebied.
De CO2-uitstoot van woningen en gebouwen is tussen 1990 en 2023 met 38% gedaald van 30 naar 18,6 megaton. Bijna de helft van die daling vond plaats in de laatste 2 jaar. Hiermee komt de doelstelling in zicht om de CO2-uitstoot van de gebouwde omgeving in 2030 met meer dan 55% te verlagen ten opzichte van 1990. Tussen 2021 en 2023 nam het aardgasverbruik in woningen met een kwart af. Dit komt door verduurzaming van woningen, maar ook voor een belangrijk deel door zuiniger gedrag. Het is daardoor onzeker of deze sterke daling in dezelfde mate doorzet. Inzet blijft nodig om de doelstelling te halen.
Inhoud: Omgevingsloket online (OLO) en AIM stoppen 1 juli 2024 Hoe wilt u als overheid aanvullingen ontvangen na 1 juli 2024? Schakeldag: uitleg over het nieuwe Omgevingsloket
Inhoud: Thema Bijeenkomsten en Trainingen Campagne Vereniging Eigen Huis Nieuwe Lokale Funderingsloketten Subsidie Wet Kwaliteitsborging bij Funderingsherstel Incompany Workshops voor Funderingsproblematiek Denktank Deltaplan
Door meer leegstaande gebouwen te transformeren kunnen er jaarlijks meer nieuwe woningen bijkomen. Nu zijn dat er nog circa 10.000. Via een versnellingsagenda willen de overheid, vastgoedsector en kennisinstellingen dit aantal verhogen. Dat meldt minister De Jonge van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties in een brief aan de Tweede Kamer.
Onderzoek laat zien dat er voldoende kwaliteitsborgers zijn en dat er vooralsnog geen ‘hobbels’ zijn in de uitvoering. Ondanks dat vindt minister De Jonge het verstandig om het besluit om verbouw wel of niet onder de Wkb te laten vallen per 1 januari 2025 niet nu al te nemen. “Eerst zal meer informatie beschikbaar moeten zijn voor zorgvuldige besluitvorming”.
De afgelopen week verscheen nr 66 van de nieuwsbrief van de Federatie Ruimtelijke Kwaliteit. In deze nieuwsbrief berichten op het gebied van welstand en aanverwante onderwerpen
Eind oktober 2023 is de Eerste Kamer akkoord gegaan met de invoering van de Wkb na de toezegging vanuit de minister voor een invoeringstoets voor verbouwactiviteiten. Nu het onderzoek is afgerond zullen spoedig zijn bevindingen en besluit tot wel of niet invoeren per 1 januari 2025 bekend worden gemaakt.
Minister Helder (VWS) geeft antwoord op vragen over het bericht dat geïnstalleerde trapliften vaak nog steeds niet voldoen aan het Bouwbesluit en dit tegenstrijdig is met valpreventiebeleid.
In de Meicirculaire gemeentefonds, die op 28 mei is gepubliceerd, wordt ingegaan op de compensatie voor de invoeringskosten Omgevingswet. Ook is een structurele tegemoetkoming voor de Wet Kwaliteitsborging voor het Bouwen opgenomen
Bouw- en woningtoezicht saai? Dat is echt het grootste misverstand over het vak, vindt Jennemieke Kleijwegt, de nieuwe voorzitter van de Vereniging Bouw- & Woningtoezicht (BWT) Nederland. "Loop eens een dagje mee."
Minister De Jonge (BZK) en minister Van der Wal-Zeggelink (Natuur en Stikstof) informeren de Tweede Kamer over de voortgangsbrief Groen in en om de Stad (GIOS) en bijbehorende rapporten.