Evaluatie CO-stelsel: kwaliteit en veiligheid verbeterd

De kwaliteit van werkzaamheden aan gasverbrandingsinstallaties is verbeterd door het nieuwe CO-stelsel (koolmonoxidestelsel), zo blijkt uit een evaluatie. Belangrijke conclusie is ook dat het stelsel nog te kort bestaat om goed onderbouwde uitspraken te kunnen doen over de effectiviteit ervan. Het nieuwe stelsel is sinds 1 april 2023 volledig in werking en regelt onder meer dat alleen gecertificeerde installatiebedrijven werkzaamheden mogen uitvoeren aan gasverbrandingsinstallaties, zoals cv-ketels, geisers en gashaarden/-kachels. Dit verbetert de veiligheid en reduceert bijvoorbeeld de kans op ongelukken met koolmonoxide. Minister Mona Keijzer van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening (VRO) stuurde de evaluatie vandaag naar de Tweede Kamer.

Inmiddels zijn meer dan 3.100 bedrijven gecertificeerd. Dit aantal neemt nog steeds toe. De verwachting is dat meer dan 3.500 bedrijven zich laten certificeren. Dit is hoger dan verwacht. Ook het aantal opgeleide monteurs is groter dan verwacht: ongeveer 23.000 monteurs haalden hun vakbekwaamheidsbewijs.

Regeldruk verminderen

In het evaluatierapport staan verschillende aanbevelingen die minister Keijzer samen met de sector en andere betrokken partijen wil uitvoeren. De evaluatie geeft geen aanleiding om direct tot aanvullende regelgeving over te gaan. Wel worden de aanbevelingen opgepakt die de uitvoering van het stelsel makkelijker maken en leiden tot minder regeldruk bij zzp’ers en kleine bedrijven. Die moet ervoor zorgen dat zij minder kosten maken en minder moeite hoeven doen om aan de voorwaarden van het stelsel te voldoen. Ook gaat de minister in gesprek over een onlangs door de sector opgesteld handelingskader voor panden met een collectieve rookgasafvoer, onder meer naar aanleiding van zorgen van de Vereniging Eigen Huis over de kosten voor Verenigingen van Eigenaars (VvE’s).

Bevorderen periodiek onderhoud

Ongeveer 10% tot 15% van de gasverbrandingsinstallaties wordt nu niet onderhouden. Daarom is een van de aanbevelingen uit het evaluatierapport om periodiek onderhoud aan te moedigen en mensen te informeren over de gevaren van koolmonoxide en het belang van onderhoud. Dit sluit aan bij een andere aanbeveling om door te gaan met de publieksvoorlichting over de gevaren van koolmonoxide en de verplichte certificering voor bedrijven. Hierin is ook aandacht voor het belang van onderhoud.

Verbetering toezicht en handhaving

Verder zal de minister met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) in overleg gaan over de mate waarin gemeenten in staat zijn om adequaat toezicht te houden op de naleving van de verplichting dat alleen gecertificeerde bedrijven aan gasverbrandingsinstallaties mogen werken. Ook zal gekeken worden naar de mogelijkheden om de beschikbaarheid van data over incidenten met koolmonoxide te verbeteren, zodat de effectiviteit van het stelsel beter kan worden gemonitord.

Zie ook

Bron: volkshuisvesting 20-11-2024