Nieuwsbrief Implementatie 27 juni 2024

In deze nieuwsbrief vindt u onder meer:  

  • Nieuwe releases van het DSO en Regels op de kaart
  • De ketendag Omgevingswet
  • Een terugblik op 2 jaar IKT

Ketendag Omgevingswet Rijnmond: ‘We zijn allemaal aan het zoeken. Zoek elkaar op.’  

Ga aan de slag met inspirerende tips van mensen uit het vak
De nodige vlieguren met de Omgevingswet zijn inmiddels gemaakt. En veel (haven)bedrijven zitten in hetzelfde schuitje. Daarom vond de Ketendag Omgevingswet regio Rijnmond plaats in de Rotterdamse Kuip. Minister Hugo de Jonge moedigde aan: 'Samen optrekken als geheel, hand in hand, als kameraden. Om samen die hele puzzel te zien.’

Oefenen  

Sessie Lessons Learned uit werkplaatsen op 26 september
Leren van ervaringen uit regionale werkplaatssessies? Dat kan op 26 september van 10.00 tot 12.00 uur. Ontdek de werkwijze van anderen, wissel van gedachten en deel kennis met elkaar. Onderwerpen die aan bod komen tijdens deze sessie:

  • Wat vindt het bedrijfsleven van de Omgevingswet?
  • Bebouwingscontour houtkap
  • Nazorg mijnbouwactiviteiten
  • Beleidscyclus in de regio
  • Verdiepingsprogramma

IKT: van 'moeten' naar 'nuttig zijn'  

Een terugblik van twee jaar Indringend Ketentesten (IKT)
Na 54 weken Indringend Ketentesten (IKT) blikken we in een interview terug naar het wat, waarom en hoe van de testen. Met ruim 2300 bevindingen en wensen, en na 54 testweken, delen projectleider Ilona Wansinck, testmanager Sietse Senneker en projectleider Hennie Genee hun ervaringen.

Indringend Ketentesten (IKT) fase 8 afgerond

Fase 8 van het project Indringend Ketentesten (IKT) is afgerond. De ketentesten zijn uitgevoerd van eind januari tot half april 2024. Tijdens de testen is opnieuw vooruitgang geconstateerd in de functionaliteiten van het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) en die van de lokale softwareleveranciers.

De rapportage vindt u hier

Nieuws Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO)  

Release-informatie DSO beschikbaar voor PI-30.6
Sinds 26 juni is de release van versie PI-30.6 van het DSO beschikbaar op de productieomgeving. Deze release bevat vooral technische veranderingen, onder andere om de toegankelijkheid en de beveiliging van het DSO te verbeteren. Deze wijzigingen zijn niet direct zichtbaar voor gebruikers. Ook worden er nieuwe functionaliteiten ontwikkeld. Deze zijn nog niet in productie en nog niet zichtbaar.

Release-informatie Regels op de kaart beschikbaar voor 1.92 en 1.93
De releasenotes van versies 1.92 en 1.93 van Regels op de kaart zijn nu beschikbaar. De versies vindt u in alle omgevingen van het Omgevingsloket.

  • Functionele verbetering versie 1.92: het wisselen van documentversie gaat nu beter
  • Functionele verbetering versie 1.93: Achter de schermen zijn er verbeteringen gedaan aan Regels op de Kaart. Hierdoor wordt informatie uit IHR-documenten sneller getoond (de regelteksten)

Verbeterpunten bruidsschat voor gemeenten en waterschappen
Voor gemeenten en waterschappen zijn er nieuwe verbeterpunten voor de toepasbare regels van de bruidsschat. Het gaat om 2 verbeterpunten voor gemeenten en 2 voor waterschappen. Voor waterschappen zijn dit de eerste verbeterpunten. De punten zijn eind mei en begin juni 2024 toegevoegd.

Nieuws voor gemeenten  

Hulp nodig bij publiceren eerste omgevingsdocumenten?
Aanmelden is nog steeds mogelijk! Publiceert u voor de eerste keer uw omgevingsplan of een ander omgevingsdocument in het DSO? Samen met de VNG helpen we u op weg met het concept van uw publicatie. We focussen op de juridisch-technische aspecten. Meld u hier aan.

Van wens naar een beter Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO)
VNG analyseert en prioriteert wensen vanuit gemeenten voor het DSO. Stap voor stap maken ze deze wensen concreter tot ze een 'demand' worden: een duidelijke vraag naar functionaliteit. Verschillende partijen kijken samen welke wensen de ontwikkelaars bouwen en wanneer. Op deze pagina vindt u wie erbij betrokken zijn, of ga naar de infographic.

Bijeenkomsten

30 september
Save the Date – De dag van VTH

Evenementenagenda

Bron: Aan de slag met de Omgevingswet 28-06-2024