Gevolgen Omgevingswet/Wkb op werkwijze in BAG-proces
De invoering van de Omgevingswet/Wkb heeft gevolgen voor de bijhoudingsprocessen van de BAG. In een eerder uitgebracht factsheet staat beschreven hoe gemeenten met deze gevolgen om moeten gaan. Nu er gewerkt wordt onder het nieuwe stelsel ontvangt de VNG vragen van gemeenten over de uitvoeringspraktijk.
Mogelijk bijstellen werkwijze
De inrichting van de nieuwe werkprocessen is bepalend voor wijze waarop ermee gewerkt moet worden. Gemeenten hebben hierin zelf keuzes te maken. De BAG-beheerder moet nagaan waar binnen de organisatie een vergunning of melding binnenkomt en/of wordt beoordeeld om te kunnen bepalen waar de benodigde informatie te verkrijgen is.
Praktijkvoorbeeld
De BAG-beheerder is verantwoordelijk voor het huisnummerbesluit en registratie en dient deze te koppelen aan de af te geven vergunning. Met de Wet kwaliteitsborging bouw (Wkb) is het niet meer de gemeente maar een private kwaliteitsborger die met een verklaring beoordeelt of het bouwwerk voldoet aan de technische eisen. De gemeente beoordeelt wel de verklaring op volledigheid en bepaalt of er gebouwd mag worden.
Deze verschuiving van taken kan gevolgen hebben voor de inrichting van de interne werkprocessen. Een wijziging waar u als gemeente rekening mee moet houden. Het is van belang om goed zicht te hebben op waar in de organisatie bepaalde activiteiten plaatsvinden, waarbij het mogelijk wenselijk is de werkwijzen bij te stellen in het kader van efficiëntie en planning.
Ondersteuning
Om gemeenten te blijven ondersteunen in hoe de nieuwe werkwijze in hun werkprocessen te verwerken, brengen we het eerder gemaakte modelproces BAG en WOZ in relatie tot Omgevingswet en Wkb onder de aandacht.
Vragen?
Heeft u vragen over dit onderwerp? Stel ze dan in de groep Wet kwaliteitsborging bouw van het VNG Forum (meld u aan om toegang te krijgen tot de groep) of via wkb@vng.nl onder vermelding van BAG & Wkb.
Bron: VNG 13-09-2024