Brandveilige toepassing van CLT in woon(zorg)gebouwen
Het Besluit Bouwwerken Leefomgeving (Bbl) kent een groot aantal voorschriften met betrekking tot de brandveiligheid van bouwwerken. De voorschriften hebben als doel om de persoonlijke veiligheid van gebouwgebruikers en de veiligheid van buurpercelen te borgen. Schadebeperking heeft niets met veiligheid van doen en is dan ook geen doel in het Bbl. Dat houdt in dat een afbrandscenario acceptabel is, zodra alle gebouwgebruikers zijn geëvacueerd naar een veilig gebied en er geen branduitbreiding naar buurpercelen optreedt.
Er is dan ook een reële kans dat een gebouw dat voldoet aan de publiekrechtelijke voorschriften afbrandt in geval van een brandcalamiteit wanneer de brandweerinzet niet succesvol is. Hoe groot die kans is hangt af van projectspecifieke kenmerken, zoals de brandcompartimentering (aantal compartimenten en onderlinge brandwerendheid), de brandbaarheid van de bouwconstructies en eventuele actieve brandbeveiligingsinstallaties (zoals een automatische blusinstallatie). De brandcompartimentering volgens het Bbl biedt geen zekerheid dat de brand beperkt blijft tot één brandcompartiment, maar is bedoeld om de branduitbreiding in een gebouw te vertragen zodat gebouwgebruikers en hulpverleners meer tijd hebben. De brandweer wordt geacht om na 60 minuten de brand te kunnen controleren. Dat kan echter ook betekenen dat de brandweerinzet zich richt op het beperken van het brandrisico voor de omgeving.
Brand wordt als een calamiteit beschouwd en daardoor niet meegewogen in de duurzaamheid van een gebouw. Echter, wanneer de bouwconstructie brandbaar is, zoals voor woon- en zorggebouwen in CLT, wordt de kans op een afbrandscenario vergroot. Voor een woongebouw met onbeschermde CLT-brandscheidingen neemt de betrouwbaarheid van brandcompartimentering af, ook al kan met de CLT-brandscheidingen aan de brandwerendheidseisen van het Bbl worden voldaan. Het ‘restrisico’ van de voorschriften in de publiekrechtelijke regelgeving neemt dus toe.
Lees hier het hele artikel
Bron: Brandveilig.com 01-10-2024