Gebouwd erfgoed - nieuwsbrief gemeenten 19, juni 2024
In deze editie van de nieuwsbrief over gebouwd en groen erfgoed voor gemeenten delen we nieuws uit het erfgoedveld en geven we u meer informatie over subsidies en interessante bijeenkomsten.
Deel deze nieuwsbrief vooral ook met andere collega's die betrokken zijn bij cultureel erfgoed binnen uw gemeente. Abonneren kan via dit online aanmeldformulier.
Doe mee met de RCE proeftuin Warmtevisie historisch centrum
De RCE is op zoek naar vijf gemeenten die willen participeren in de proeftuin Warmtevisie voor historische centra van steden en dorpen. Hier blijkt de uitdaging van de warmtetransitie extra groot. De RCE wil gemeenten inspireren in hun geactualiseerde warmteprogramma’s (2026) aan de slag te gaan met waardevolle erfgoedgebieden. Hiervoor wil de RCE een stappenplan en instrumentarium ontwikkelen waar gemeenten gebruik van kunnen maken. Interesse? Mail dan onze collega Jennifer Maier.
Ontzorgingsprogramma Verduurzaming Monumenten
Eigenaren van rijksmonumenten kunnen zich sinds vorig jaar laten ondersteunen door een zogenaamde DuMo-adviseur bij de verduurzaming van hun rijksmonument. De ondersteuning voorziet in het maken van verduurzamingsplan op maat én ondersteuning bij verdere stappen, zoals het meelezen van offertes van aannemers en helpen met de vergunningsaanvraag voor de gemeente. De RCE heeft ter promotie een animatie laten maken om eigenaren te informeren.
Jong erfgoed
RCE zoekt partners voor waarderen jong erfgoed
Cultureel erfgoed groeit mee met de tijd en verjongt daarom automatisch, maar de waarderingsmethodiek waarmee de RCE het erfgoed waardeert beweegt niet automatisch mee. Daar moet actief aan gewerkt worden. Voor het jonge erfgoed uit de periode 1965-1990 (Post 65) willen we daarom de methodiek verrijken met meerstemmigheid, samenspraak en een integrale benadering van cultureel erfgoed. De RCE is hiervoor op zoek naar partners die kennis willen delen, mee willen denken over mogelijkheden en deze willen testen in de praktijk.
Kerkenvisiebijeenkomst in het kader van Post 65 kerken
Het jonge erfgoed van de Post 65 kerken staat overal in Nederland onder druk. Vele prachtige, moderne kerken zijn toe aan renovatie, maar genieten zelden een beschermde status. Hoog tijd voor een kerkenvisiebijeenkomst! Sprekers zijn Lieke Droomers, verantwoordelijk bij de RCE voor de longlist en shortlist Post 65 rijksmonumenten, Sander van Ummelen van het Heilige Huisjes Festival in Rotterdam en Bettina van Santen, architectuurhistoricus bij de gemeente Utrecht - waar onlangs een aantal Post 65 kerken als eerste in Nederland een beschermende status hebben gekregen. De bijeenkomst is online en vindt plaats op 2 juli vanaf 14:00u.
Wederopbouwmonumenten op de RCE kennisbank
Sinds kort is de kennisbank uitgebreid met informatie over alle rijksmonumenten uit het aanwijzingsprogramma wederopbouw. Vooral de pagina's uit de zogenaamde 'tweede tranche' (1959-1965) vormen een rijke aanvulling op de korte beschrijvingen in het rijksmonumentenregister. Bovendien zijn bij steeds meer pagina's de officiële besluiten en besluitmotiveringen te downloaden.
Bouwmaterialen 1940-1990
Deze maand verscheen Bouwmaterialen 1940-1990. Vernieuwing, constructie, toepassing. Dit boek beschrijft op een overzichtelijke manier het bouwproces, de materialen en de technieken van de naoorlogse Nederlandse architectuur en brengt voor het eerst historische kennis over de bouwmaterialen en constructietechnieken samen. De publicatie is een onmisbaar handboek voor professionals die zich bezighouden met de instandhouding, verduurzaming en vernieuwing van gebouwen uit de naoorlogse periode, maar ook een bron van inspiratie voor iedereen die geïnteresseerd is in deze architectuur.
Uitgelicht
Erfgoedloketfair op 20 juni in Veendam
Op donderdag 20 juni organiseert het Erfgoedloket Groningen in Veendam een Erfgoedloketfair. Het evenement richt zich op het delen van kennis, ervaringen en informatie over erfgoedbeheer en -behoud voor eigenaren van monumenten en karakteristieke panden. Een overzicht van het volledige programma en alle deelnemende organisaties is te vinden op www.erfgoedloketgroningen.nl.
Grootste Museum: Vier bijzondere gebedsgebouwen sluiten zich aan
Het landelijke project van museum Catharijneconvent, waarbij kerken, synagogen, tempels en moskeeën worden opengesteld voor het brede publiek, breidt in 2024 verder uit. Recent sloten de Al Hijra Moskee in Leiden en de Fatih Moskee in Amsterdam zich aan bij het Grootste Museum van Nederland. Daar komen nu de Longquan Tempel van Groot Mededogen in Utrecht en de Maranathakerk in Deventer bij.
Gemeente Nijmegen wint BNG Bank Erfgoedprijs
De gemeente Nijmegen is de winnaar van de BNG BankErfgoedprijs 2024, met dit jaar als thema Post 65-erfgoed. Nijmegen zet in op een sterke beleving van het lokale erfgoed en maakt dat cultureel erfgoed goed zichtbaar. De bewoners beleven het Post 65 erfgoed daardoor als een vanzelfsprekend onderdeel in hun omgeving. Hiermee is Nijmegen een voorbeeld voor andere gemeenten in Nederland.
Erfgoed Duurzaamheidsprijs 2024 – selectie in volle gang
Wie wordt de publiekslieveling voor de Erfgoed Duurzaamheidsprijs 2024? Er zijn al duizenden stemmen uitgebracht. Het publiek kan haar stem uitbrengen. Stemmen kan tot 1 juli; daarna selecteert de jury drie genomineerden in de categorie Particulier en drie in de categorie Zakelijk.
Doe aan Open Monumentendag?
Ook dit jaar stellen eigenaren in heel Nederland hun monument open in het tweede weekend van september. Op 14 en 15 september zijn duizenden monumenten gratis toegankelijk voor iedereen. Het thema is dit jaar ‘Routes, Netwerken en Verbindingen’. Is er in uw gemeente nog geen comité dat meedoet aan Open Monumentendag? Kijk dan voor meer informatie in de toolkit.
Samen Slimmer: van onderzoek en waardering naar beleid en ontwerp onder de Omgevingswet
Het Steunpunt Cultureel Erfgoed Noord-Holland organiseert op 19 juni de bijeenkomst Samen Slimmer, over hoe we van het historische verhaal komen tot beleid en ontwerp onder de Omgevingswet. Carola Hein van de Universiteit Delft geeft een keynote over watererfgoed en er zijn verschillende werksessies over o.a. het werken met een gebiedsbiografie en het beschermen van cultureel erfgoed onder de Omgevingswet.
Klinkend erfgoed webinar 26 juni
Houdt u zich als (erfgoed)ambtenaar bezig met klinkend erfgoed in uw stad of gemeente en wordt u enthousiast van het idee van een Nationale Klinkend Erfgoeddag? Dan nodigen we u van harte uit om mee te doen met deze webinar, georganiseerd door de Stichting Klinkend Erfgoed Nederland (SKEN) in samenwerking met de ErfgoedAcademie.
Agenda
20 juni – Stadsarcheologiedag
Meer informatie en aanmelden via cultureelerfgoed.nl.
20 juni - Platform Kunst in de openbare ruimte
Meer informatie en aanmelden via cultureelerfgoed.nl.
26 juni - Webinar Nationale Klinkend Erfgoeddag
Meer informatie en aanmelden via erfgoedacademie.nl.
21 juni – Bouwhistorische studiedag
Meer informatie en aanmelden via cultureelerfgoed.nl.
25 juni – Symposium Landschap verbindt
Meer informatie en aanmelden via cultureelerfgoed.nl.
26 juni - Studiedag: praktijkervaringen effectbeoordelingen in werelderfgoedcontext
Meer informatie en aanmelden via cultureelerfgoed.nl.
5 juli - Zomermiddag Netwerk Historisch Cultuurlandschap
Meer informatie en aanmelden via cultureelerfgoed.nl.
3 september – Leerlijn erfgoedbeleid
Meer informatie en aanmelden via erfgoedacademie.nl.
3 september – Erfgoed, een kennismaking
Meer informatie en aanmelden via erfgoedacademie.nl.
24 september – Gemeentelijk erfgoedbeleid
Meer informatie en aanmelden via erfgoedacademie.nl.
Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed 13-06-2024