Gebouwd erfgoed - nieuwsbrief gemeenten 20, juli 2024
In deze editie van de nieuwsbrief over gebouwd erfgoed voor gemeenten delen we nieuws en evenementen uit het erfgoedveld en geven we u meer informatie over verduurzaming en subsidies.
Deel deze nieuwsbrief vooral ook met andere collega's die betrokken zijn bij cultureel erfgoed binnen uw gemeente. Abonneren kan via dit online aanmeldformulier.
Verkenning financiering monumentenzorg
Eind juni heeft staatssecretaris Gräper van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap een brief aan de Tweede Kamer gestuurd over de verkenning van de financiering van de monumentenzorg die het afgelopen jaar is uitgevoerd. Onderdeel hiervan zijn twee onderzoeken naar de subsidieregeling voor woonhuis-rijksmonumenten en de door Rijk en provincies gefinancierde restauratieregelingen. In de brief concludeert de staatssecretaris dat er in grote lijnen een goed werkend stelsel is, maar dat er op onderdelen verbeteringen nodig zijn.
Proeftuin warmtevisie voor historische centra van steden en dorpen
De RCE is op zoek naar vijf nieuwe gemeenten die 2024 willen participeren in een proeftuin warmtevisie voor historische centra van steden en dorpen. De RCE wil gemeenten inspireren om in hun geactualiseerde Warmteprogramma’s (2026) ambitieus in te zetten op waardevolle erfgoedgebieden zoals historische centra. In de proeftuin worden een stappenplan en instrumentarium verder ontwikkeld waar ook andere gemeenten straks gebruik van kunnen maken. U kunt uw gemeente aanmelden tot 1 september 2024.
Detailboek verduurzaming historische panden
Onlangs is het detailboek ‘Een warme jas’ gelanceerd. In het digitale boek wordt aan de hand van ruim 70 bladen met tekeningen beschreven hoe bij historische panden onder andere vloeren, daken en gevels op een goede manier geïsoleerd kunnen worden. Het boek is vooral bedoeld als inspiratie voor monumenteigenaren, aannemers en restaurateurs. Het zijn geen voorgeschreven oplossingen. Het boek helpt ook om de taak van gemeenten en omgevingsdiensten als vergunningverlener eenvoudiger te maken.
Uitvoeringsrichtlijn beglazing
De nieuwe Uitvoeringsrichtlijn (URL) 4015 ‘Beglazing met vlakglas in monumenten’ ligt ter inzage. Het is een nieuwe richtlijn, die ingaat op het restaureren en vervangen van vlakglas in cultuurhistorisch waardevolle gebouwen. Een belangrijk onderwerp in de richtlijn is verduurzaming en de afwegingen die komen kijken bij bijvoorbeeld het plaatsen van voorzetramen en isolerend glas. Input vanuit het werkveld is van harte welkom: reacties die vóór 1 augustus bij de Stichting Erkende Restauratiekwaliteit Monumentenzorg binnenkomen, worden meegenomen in de verdere uitwerking.
Subsidieregeling DUMAVA nog niet uitgeput
Nog meer dan €131 miljoen is beschikbaar voor eigenaren van maatschappelijk vastgoed (ook monumenten) die willen verduurzamen. Het loont dus om nog een DUMAVA-subsidieaanvraag voor te bereiden en in te dienen! Voor monumenten gelden aangepaste (gunstigere) isolatiewaarden.
De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) behandelt aanvragen voor duurzaam maatschappelijk vastgoed (DUMAVA) subsidie tot en met 31 oktober 2024, óf tot het budget op is.
Inspectie Overheidsinformatie en Erfgoed
De Inspectie Overheidsinformatie en Erfgoed houdt op nationaal niveau toezicht op het beheer van een belangrijk deel van het Nederlandse erfgoed en van de informatie van de Rijksoverheid. Het Verslag over het toezicht 2023 biedt een tussentijds overzicht van de afgeronde onderzoeken, de uitgebrachte rapporten en de lopende activiteiten.
Het rapport Borging van kwaliteit in beleid bijprofessionele organisaties voor monumentenbehoud is opgesteld als uitkomst van het onderzoek van de Inspectie Overheidsinformatie en Erfgoed naar alle 29 POM’s. Het bevat conclusies en aanbevelingen, en ook enkele goede voorbeelden. POM’s kunnen de aanbevelingen en goede voorbeelden betrekken bij het maken van nieuwe beleidsplannen.
Kennisbank
Rijksbeschermde stads- en dorpsgezichten onder de Omgevingswet
De bescherming van een rijksbeschermd stads- of dorpsgezicht wordt vanaf de inwerkingtreding van de Omgevingswet geregeld in het omgevingsplan. De gemeente stelt het omgevingsplan vast en neemt daarin beschermende regels op. Wat komt daar allemaal bij kijken? Lees nu alles hierover op onze kennisbank.
Erfgoed en droogte
Water speelt vaak een grote rol bij de inrichting en omgang met de omgeving. Ook in vroegere tijden werd rekening gehouden met de (on)mogelijkheden van leven met water. Kastelen werden veelal gebouwd op locaties waar water beschikbaar was, bijvoorbeeld voor de grachten of voor de aandrijving van watermolens.
Door ontwikkelingen in de omgeving (zoals ontwateringen t.b.v. de landbouw), al dan niet versterkt door klimaatverandering, kan de waterbeschikbaarheid onder druk komen te staan. Recente droge jaren en de verwachting dat deze vaker gaan voorkomen versterken de behoefte om beter in te kunnen spelen op (toekomstige) problemen waar droogte erfgoed raakt.
Uitgelicht
Boerderijenfonds open voor subsidieaanvragen
Plannen voor herbestemming van een historische boerderij, erf of bijgebouw? U kunt voor 1 september 2024 uw aanvraag bij het Boerderijenfonds indienen.
Oproep: neem deel aan het netwerk beladen erfgoed
In het traject naar de Faro-uitvoeringsagenda bleek de behoefte aan een netwerk voor kennis en uitwisseling over de omgang met beladen erfgoed in de openbare ruimte. Graag komen we in contact met organisaties en personen die belangstelling en behoefte hebben om met dit onderwerp aan de slag te gaan.
Nieuwe richtlijnen voor behoud historische stolpboerderijen
Het aantal kenmerkende stolpboerderijen in Noord-Holland neemt geleidelijk aan af. Dit is een groot verlies voor de identiteit van het Noord-Hollandse landschap waarvoor deze stolpen beeldbepalend zijn. Voor het behoud en de bescherming van dit unieke erfgoed heeft provincie Noord-Holland samen met 15 gemeenten richtlijnen ontwikkeld.
Symposium Als alles beweegt
Als alles beweegt zoals het de afgelopen jaren in Groningen heeft gedaan, dan beweegt het cultureel erfgoed mee. Dit symposium, georganiseerd door het erfgoedprogramma Groningen, staat in het teken van cultureel erfgoed als verbinder tussen het verleden en de toekomst. Het biedt inspirerende sprekers, negen bijzondere excursies en het vindt plaats in de prachtige herbestemde schoolkerk in Garmerwolde. Dit symposium is een must voor erfgoedambtenaren. Er is plek voor 200 gasten.
Bijeenkomst Netwerk Groen Erfgoed Gemeenten
De jaarlijkse bijeenkomst van het Netwerk Groen Erfgoed Gemeenten staat dit keer in het teken van de instandhouding van monumentale begraafplaatsen. De bijeenkomst vindt plaats op 24 september in Utrecht. Op de netwerkbijeenkomst komen verschillende aspecten van het beheer van een (rijks)monumentale begraafplaats aan bod. Een aantal sprekers zullen hierop vanuit eigen ervaring ingaan en er is ruimte voor discussie.
Agenda
3 september – Leerlijn erfgoedbeleid Meer informatie en aanmelden via erfgoedacademie.nl.
3 september – Erfgoed, een kennismaking Meer informatie en aanmelden via erfgoedacademie.nl.
18 september – Week van het Duurzaam Erfgoed Meer informatie en aanmelden via cultureelerfgoed.nl.
19 september – Groen Erfgoed, een kennismaking Meer informatie en aanmelden via erfgoedacademie.nl.
24 september – Gemeentelijk erfgoedbeleid Meer informatie en aanmelden via erfgoedacademie.nl.
Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed 25-07-2024